IRSKA

NADBISKUP DUBLINA NAKON LEGALIZACIJE GAY BRAKOVA 'Mislim da se dogodila društvena revolucija'

 AFP

Nadbiskup Dublina rekao je da Crkva u Irskoj treba novi doticaj sa stvarnošću, dan pošto su na referendumu velikom većinom glasova ozakonjeni istospolni brakovi, što on smatra novom društvenom revolucijom.

Nadbiskup Diarmuid Martin osobno je glasao protiv jer smatra da se prava homoseksualaca trebaju poštivati ne mijenjajući definiciju braka, piše BBC.

"Mi, Crkva, moramo zastati i provjeriti što se događa u stvarnosti. Ne smijemo zapasti u stanje negiranja", rekao je Martin.

"Poštujem kako se homoseksualci i lezbijke sada osjećaju, da se dogodilo nešto što obogaćuje njihov život. Mislim da je to društvena revolucija", rekao je.

Martin kaže da se Crkva mora ponovo povezati s mladima. "Većina ovih mladih ljudi koji su glasali 'za' proizvod su našeg katoličkog školskog sustava. Pred nama je očito veliki izazov u prenošenju poruke Crkve", kazao je.

Republika Irska na povijesnom je referendumu sa 62 posto glasova odobrila izmjenu ustavne definicije braka i izjednačila istospolne brakove s heteroseksualnima.

Za promjenu ustava kojom se dopušta brak istospolnim parovima ukupno je glasovalo 1,201.607 Iraca, dok je protiv bilo 734.00 ljudi.

O tome koliko je Ircima bilo značajno to pitanje svjedoči i odaziv na referendum, koji je bio iznad 60 posto, veći nego i na jednom referendumu u posljednja dva desetljeća, čemu je pripomogla i činjenica da su se mnogi irski državljani iz svijeta nakratko vratili u domovinu samo kako bi glasovali.

Od 43 izborne jedinice, referendum je "prošao" u 42, a protiv je glasovala jedino pretežito ruralna izborna jedinica Roscommon-South Leitrim u središtu zemlje, odbacivši istospolne brakove s 51,42 posto. Najviše glasova "za" zabilježeno je u istočnom Dublinu - 75 posto.

Time je Irska postala 19. zemlja u svijetu, 14. u Europi, koja priznaje istospolni brak, ali prva koja to nije učinila kroz parlamentarnu proceduru, već plebiscitom.

Irski ustav i inače se može mijenjati ili dopunjavati isključivo referendumom pa ova odluka znači da bi se odredba o istospolnim brakovima mogla ukinuti jedino u slučaju da to pitanje ponovno bude postavljeno na referendumu.

Riječ je o veikom koraku za tu tradicionalno konzervativnu i izrazito katoličku zemlju, u kojoj je homoseksualnost prestala biti kazneno djelo tek prije 22 godine.

Od 2010. je zakonom bilo dopušteno građansko partnerstvo, ali na razini zakona koji se mogao promijeniti odlukom irske vlade. Ovakvim referendumskim ishodom, međutim, brak dviju osoba istog spola imat će isti status po irskom ustavu kao i brak između muškarca i žene. Takva veza smatrat će se obitelji i uživati jednaku ustavnu zaštitu kao i svaka obitelj.

Nakon objave rezultata referenduma na ulicama Dublina izbilo je veliko slavlje na kojem su sudjelovale tisuće ljudi. Istospolni brak podržavala je većina političkih stranaka, medija, sindikata, studentskih, sportskih udruga. I brojne slavne osobe uključile su se u kampanju. Upečatljiva je bila poruka grupe U2 koja je na Instagramu objavila poruku: "In the name of love... vote yes".

Političari su u subotu navečer izražavali zadovoljstvo rezultatima, a čestitka je stigla i od britanskog premijera Davida Camerona.

"Irska je okrenula novu stranicu u povijesti. Ovime smo pokazali da su Irci osjećajni, hrabri, darežljivi ljudi", rekao je premijer Enda Kenny.

Irski mediji također su pozdravili rezultat. "Ovo je jedan od najboljih dana irske demokracije", piše u nedjelju Irish Times.

"Naraštaj keltskog tigra snažno je zarikao", piše Independent naglašavajući ulogu mladih i društvenih mreža u kampanji "za".

"Ljubav je pobijedila", napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Joe Biden, koji je irskog podrijetla.

Analitičari su, pak, suglasni da je jedan od važnijih razloga za ovakav rezultat pad utjecaja Katoličke crkve uzdrmane brojnim pedofilskim skandalima koji su otkriveni u posljednjem deseteljeću, što je potaknulo liberalni zaokret u irskom društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:47