CRKVA U BAVARSKOJ

Nadbiskup Marx: Istražiti do kraja sva zlostavljanja

AP

Bavarski nadbiskup rekao je kako je nužno da žrtve steknu hrabrost i progovore o svemu

BAD STAFFELSTEIN - Osjećam duboko zaprepaštenje i stid - izjavio je Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, o nedavno razotkrivenim skandalima vezanim uz zlostavljanje djece koje su provodili svećenici.

Njegov se istup nestrpljivo iščekivao zato što je najveći broj zlostavljanja zabilježen u Bavarskoj gdje je on najviši crkveni velikodostojanstvenik, ali i zato što je iz Bavarske rodom trenutačni papa Benedikt XVI. On se, pak, našao izravno povezan sa skandalima jer je otkriveno da su se zlostavljanja događala u poznatom dječjem zboru iz Regensburga koji je vodio njegov brat Georg.

Ratzinger već bio u Rimu

Osim toga, među zlostavljačima se našao i jedan svećenik, i to u doba dok je današnji papa Joseph Ratzinger bio na čelu Münchenske nadbiskupije. No, poslije se ispostavilo da Ratzinger ne snosi nikakvu odgovornost jer je tada već boravio u Rimu.

Nadbiskup Marx naglasio je da je “prioritet doći do istine i uspostaviti otvorenu atmosferu koja će žrtvama dati hrabrost da progovore o onome što im se dogodilo”. Dodao je da su se biskupi suglasili da se istraži svaka žalba te da se kontaktiraju vlasti.

Otac Udo Fischer, župnik u selu Paudorf, izjavio je za austrijsku televiziju ORF kako “Isus sigurno ne bi šutio. Ako sam Papa ne zauzme stajalište, ispriča se za ono što je Rim počinio tijekom proteklih desetljeća u smislu zataškavanja, tada će naši vjernici biti razočaraniji nego što su sada”.

Papa je zaprepašten

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Robert Zollitsch, danas je u Die Weltu napisao kako “iz svojih razgovora s Papom zna koliko je zaprepašten zlostavljanjima”. Žrtvama se danas ispričao i biskup Bolzana.

Izdvajamo