NAGRAĐEN PRITVORENI INTELEKTUALAC

Nagradu Vaclav Havel dobili Ujgur Ilham Tohti i mladi Balkana

Ilham Tohti
 Screenshot: Youtube

Pritvoreni ujgurski intelektualac Ilham Tohti i Inicijativa mladih za ljudska prava koji rade na pomirenju na Balkanu zajedno su dobili u ponedjeljak nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2019., objavilo je Vijeće Europe.

"Ove godine je žiri za nagradu ljudskih prava Vaclav Havel odlučio dati nagradu dvoje laureata, Ilhamu Tohtiju i Inicijativi mladih za ljudska prava", rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (APCE) Liliane Maury Pasquier u sjedištu paneuropske organizacije za zaštitu ljudskih prava i demokracije u Strasbourgu.

Kinesko pravosuđe je 2014. je na doživotni zatvor osudilo Ilhama Tohtija, člana muslimanske ujgurske zajednice, većinske u Xinjiangu, velikoj regiji na sjeverozapadu Kine. Spominjanje njegovog imena krajem kolovoza za tu nagradu je razbijesnilo Peking, koji je optužilo Vijeće Europe da "podržava terorizam".

Inicijativa mladih za ljudska prava, osnovana 2003. godine "promiče pomirenje izgradnjom veza među mladima raznih etničkih skupina, regija i zemlja na Balkanu, kako bi se spriječilo oživljavanje etničkog sukoba koji je godinama pustošio regijom", objasnilo je Vijeće Europe.

Nagrada Vaclav Havel, utemeljena 2013. iznosi 60.000 eura, nagrađuje iznimne akcije civilnog društva u zaštiti ljudskih prava.

Godine 2018. nagrada je dodijeljena Ojubu Titijevu, dužnosniku ruske NGO Memorial, koji je u lipnju uvjetno pušten na slobodu nakon 18 mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:07