MUČAN SLUČAJ

NAIZGLED KLASIČNA PROMETNA NESREĆA RAZOTKRILA STRAŠAN ZLOČIN I JOŠ VEĆI NEMAR Tijekom obdukcije na poginulom muškarcu našli 4 ubodne rane na prsima...

Privatni album

 

Vladan Grdanović iz Lučice kod Požarevca u Srbiji umro je 15. prosinca prošle godine, navodno na putu do bolnice, nakon što je Fordom Focusom prešao u suprotni trak i zabio se u kamion na obilaznici nedaleko od toga grada. No, ono što je na prvi pogled izgledalo kao klasična prometna nesreća, skrivalo je mnogo brutalniju i krvaviju priču. Rekonstruirali smo je na temelju napisa u srpskim medijima, na portalima Blica, Kurira i Alo!

Na Vladanovu su tijelu tijekom obdukcije pronađene četiri ubodne rane u prsima. U njegovoj je kući, pak, pronađeno tijelo supruge, 37-godišnje Jelene. Ona je, prenose mediji, pronađena na podu, masakrirana, navodno mrtva već nekoliko sati. Pronašla ju je Vladanova majka, odnosno njezina svekrva Svetlana, koja je otišla do njih kako bi provjerila što se događa. Nitko se nije javljao na telefon, a ona je, rekla je poslije, imala loš predosjećaj.

Dva krvava noža

Što se točno dogodilo tog petka, ni dandanas nije sasvim jasno. Ne zna se tko je prvi počeo svađu, ni tko je prvi potegao nož. Poznato je da je par imao ozbiljnih problema, čak takvih da je Jelena dva dana ranije, u srijedu 13. prosinca, zatražila pomoć policije koja je poslije u kući, tijekom očevida, navodno pronašla dva krvava noža.

Jelena, prodavačica u lokalnom dućanu, svog je supruga, medicinskog tehničara u Općoj bolnici u Požarevcu, optužila za obiteljsko nasilje. Nažalost, pokazalo se sad, za pomoć je tražila krivu osobu, koja je reagirala sa zakašnjenjem.

Policajac kojemu je prijavila muža procijenio je da u njezinu slučaju ne postoji rizik od nasilja te Vladanu nije odredio nijednu od mogućih hitnih mjera, primjerice zabranu prilaska ili udaljavanje iz kuće. Slučaj je tek poslije prijavio Centru za socijalni rad čiji su predstavnici izašli na teren tek dan poslije, 14. prosinca. Oni su utvrdili da rizik od nasilja postoji, ali je sastanak nadležne koordinacijske skupine, koja je trebala rješavati Jelenin i Vladanov predmet, zakazan tek za idući dan, u petak.

Najžalosnije od svega, Centar je, sudeći prema svim dostupnim informacijama, bio u kontaktu s parom uoči samog pokolja. Navodno su razgovarali s njima, prvo s njom, pa s njim, i Jelena im je rekla da se njezin suprug nije smirio. Socijalne radnice su joj navodno savjetovale da se udalji od njega i da će se sve riješiti za jedan sat čim počne sastanak. Rekle su joj da će Vladanu sigurno biti određena neka od spomenutih mjera. “Međutim, dok su oni razmatrali njihov slučaj, Vladan je ubio Jelenu”, tvrdi anonimni Blicov izvor.

Hitna mjera

Blic piše kako Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji traži od policijskog službenika da što prije procijeni rizik od nasilja. Ako procijeni da on postoji, mora odrediti hitnu mjeru. Službenik kojemu se Jelena obratila prvo je bio suspendiran, a zatim je protiv njega pokrenut i disciplinski postupak. Na kraju je istraga unutarnje kontrole utvrdila kako postoje elementi kaznenog djela nesavjesnog obavljanja dužnosti te je protiv njega zbog toga podignuta i kaznena prijava. Prijeti mu između šest mjeseci i pet godina zatvora. U kaznenoj prijavi navodno stoji da se Jelena njemu žalila da njezin suprug želi seksualne odnose i da joj je uzeo plaću, a on je procijenio da nema rizika od nasilja.

Vladanova obitelj potvrđuje da je par imao probleme, navodno su upali u krizu nakon 12 godina braka i ona je pokrenula razvod, no drže stranu sina.

Njegova majka Svetlana, Jelenina svekrva, tvrdi da nije bilo fizičkog nasilja i da je njezina snaha koristila zakon kako bi im oduzela unuka. “Zato su išli na razgovor u Centar. Ona ga je tamo prijavila za nasilje i upozoren je da će odmah ići u zatvor ako se to ponovi. Sin mi se kleo da nikad na nju nije povisio glas, a kamoli što drugo. Jelena je koristila taj zakon kako bi sebe predstavila kao žrtvu. A priču mog sina potvrdio je unuk koji je u vrijeme tragedije bio kod nas”, ispričala je novinarima Svetlana.

Obiteljske priče

Uvjerena je da je do obračuna došlo jer je njezin sin naslutio da je Jelena sklopila dogovor prema kojemu bi mu oduzela dijete s kojim je, dodaje Vladanov otac Novica, bio jako blizak. Tvrdi da je kupao i odijevao dijete te mu peglao jer je imao više vremena te da je molio Jelenu da se ne razvode. Ona se cijelo vrijeme nećkala, a zatim mu je zaprijetila da će ići u zatvor zbog nasilja te da će mu sud oduzeti kuću. Svetlana dodaje kako ih je molila da se ne svađaju.

Prema mišljenju Novice, Vladan i Jelena su se odlično slagali. Redovno su išli na more i financijski su dobro stajali. Sve se, dodaje on, prelomilo odjednom. Prije nekoliko dana imali su, rekao je, manju svađu, Jelena je Vladana prijavila policiji. U petak su bili u Centru, ispričao je i dodao kako se čuo sa sinom prije (savjetovao mu je da bude smiren) i poslije kada ga je ovaj izvijestio da je sve prošlo dobro, da je Jelena odustala od prijave te će isplanirati odlazak na more. Kad je stigao kući s posla, tvrdi Novica, stariji sin mu je javio da je Vladan ubio Jelenu. Zatim su doznali da je sve završilo i za Vladana.

Hrvatska ne poznaje kazneno djelo nesavjesnog rada u službi

Propusti policije u slučajevima obiteljskog nasilja koje je, iako se žrtva obratila za pomoć policiji, završilo smrću žrtve, u Republici Hrvatskoj su utvrđeni u priličnom broju slučajeva, no, koliko je poznato sugovornicima Jutarnjeg lista, niti jedan policajac nije zbog toga kazneno odgovarao. Čak štoviše, u novom Kaznenom zakonu više niti ne postoji kazneno djelo nesavjesnog rada u službi za koje će, prema najavama, odgovarati policajac u Srbiji.

Kazneno djelo nesavjesnog rada postojalo je u starom Kaznenom zakonu te je propisivalo da će “službena ili odgovorna osoba koja kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnog nadzora ili na drugi način očito nesavjesno postupa u obavljanju službe, pa time prouzroči težu povredu prava drugoga ili znatnu imovinsku štetu, biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. Međutim, novi Kazneni zakon to kazneno djelo ne propisuje, nego bi se grubo kršenje dužnosti, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, moglo podvesti pod kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, prema kojemu će se “službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

- Nemam saznanja da je policajac ikad bio optužen po ovom članku Kaznenog zakona zbog propusta vezanih za obiteljsko nasilje, odnosno zbog ignoriranja prijave žrtve - izjavila je pravobraniteljica Ljubičić.

Opisano kazneno djelo sročeno je tako da se prije svega odnosi na pribavljanje imovinske koristi pa se najčešće tako i tumači. Propust u vidu stavljanja prijave žrtve u ladicu teško se ovdje može podvući.

- Postojali su disciplinski postupci, suspenzije i druge disciplinske sankcije za takve slučajeve, ali ne znam je li ikad došlo i do kaznenog progona policajca - rekao je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Neslužbeni izvori, pak, kažu da se u takvim slučajevima policajci suspendiraju kako bi se “smirila javnost i obitelj”, a nakon nekog vremena se suspenzije povuku, policajci budu premješteni i slično. Ukratko, kako smo doznali od ljudi bliskih policiji, takvi se slučajevi najradije zaboravljaju.

U mnogim je slučajevima policija objavila da je suspendirala pojedince zbog propusta, no nije objavila kako su završili disciplinski postupci.

Vjerojatno je najpoznatiji slučaj bivšeg policajca Vlastimira Kihalića koji je u Petrinji 2005. godine ubio suprugu i njezine dvije prijateljice.

Uoči tog događaja njegova je supruga policiji prijavila nasilje i bojazan da će je ubiti - policija se na to oglušila. Nakon što je Kihalić to doista i učinio, načelnik policije podnio je ostavku, a trojica policajaca su suspendirana. Propusti policije utvrđeni su internim nadzorom i 2007. u slučaju ubojstva 26-godišnje Dijane Brzić u Zadru, čija je majka prijavila nasilje i strah od posljedica. Policija je privela ubojicu i, nakon traljave istrage, pustila ga na slobodu: sljedeći je dan ubio svoju nevjenčanu suprugu. Propusti su utvrđeni i u slučaju ubojstva 23-godišnje Nikoline Štajdohar 2010. godine u Glini te lani nakon što je prijavljeni nasilnik upucao 20-godišnju Martinu T. u Vrsaru.

Hrvatska bi mogla promisliti o tome što joj je činiti ako se pokaže da naši susjedi imaju bolji zakon. (Kristina Turčin)

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo