NOVI NAPAD NA PUŠAČE

NAJAGRESIVNIJA ZEMLJA U BORBI PROTIV PUŠENJA Podigli cijenu na 125 kuna za kutiju cigareta, a kažu da to nije kraj: 'Dogodine će biti još i skuplje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.08.2018. u 17:14

Rijeka, 091009.
Cigareta se vratila u kafice nakon visemjesecnog izgnanstva, no zbog ljetnih temperatura rijecki su pusaci uzivali na osuncanim terasama. Koji ce se kafici zadimiti vidjet cemo vec iduci tjedan jer nas prema najavama meteorologa ocekuje zahladjenje.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimaš / CROPIX

Pušače u Australiji uskoro će snaći još veće cijene duhanskih proizvoda. Najagresivnija zemlja u borbi protiv pušenja u svijetu ovim je potezom ovisnost o nikotinu učinila još neisplativijom.

U najskupljoj zemlji za cigarete u svijetu od sada će cigarete koštati 27 australskih dolara (125 kuna), što je otprilike tri puta veća cijena nego li u Njemačkoj.

Ova mjera stupa na snagu početkom rujna, a sljedeće godine cijena duhanskih proizvoda trebala bi porasti za dodatnih 12,5 posto sa ciljem da dodatno suzbiju ovisnost o pušenju.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje u svijetu da podignu poreze na duhanske proizvode, navodeći kako su veće cijene najbolji način suzbijanja pušenja kod starijih, ali i djece.

 

Australija je ujedno prva zemlja na svijetu koja je predstavila uznemirujuće slike na kutijama cigareta kao mjeru protiv pušenja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo