NOVI NAPAD NA PUŠAČE

NAJAGRESIVNIJA ZEMLJA U BORBI PROTIV PUŠENJA Podigli cijenu na 125 kuna za kutiju cigareta, a kažu da to nije kraj: 'Dogodine će biti još i skuplje'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 31.08.2018. u 17:14

 • Tea Cimaš / CROPIX

  Pušače u Australiji uskoro će snaći još veće cijene duhanskih proizvoda. Najagresivnija zemlja u borbi protiv pušenja u svijetu ovim je potezom ovisnost o nikotinu učinila još neisplativijom.

  U najskupljoj zemlji za cigarete u svijetu od sada će cigarete koštati 27 australskih dolara (125 kuna), što je otprilike tri puta veća cijena nego li u Njemačkoj.

  Ova mjera stupa na snagu početkom rujna, a sljedeće godine cijena duhanskih proizvoda trebala bi porasti za dodatnih 12,5 posto sa ciljem da dodatno suzbiju ovisnost o pušenju.

  Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje u svijetu da podignu poreze na duhanske proizvode, navodeći kako su veće cijene najbolji način suzbijanja pušenja kod starijih, ali i djece.

   

  Australija je ujedno prva zemlja na svijetu koja je predstavila uznemirujuće slike na kutijama cigareta kao mjeru protiv pušenja.

  Izdvajamo