KRIZA U KATARU

NAJBOGATIJA DRŽAVA NA SVIJETU U SVE VEĆIM PROBLEMIMA Totalna blokada se nastavlja, retorika susjeda sve žešća: 'Oni svoju ulogu shvaćaju perverzno'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 17:17

Hamad I Mohammed/File Photo / Thomas White / Stringer / Reuters

Doha i katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani

Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su u ponedjeljak Katar da bi sankcije koje su mu uveli arapski susjedi mogle trajati godinama ako ne prihvati zahtjeve koji će uskoro biti objavljeni, na što je Doha poručila da neće s njima pregovarati dok ne ukinu sankcije.

"Katar će shvatiti da je ovo novo stanje stvari i da izolacija može trajati godinama", rekao je emiratski ministar za vanjske poslove Anwar Gargash novinarima u Parizu.

"Ako žele biti izolirani zbog svojeg perverznog shvaćanja svoje političke uloge, neka onda budu izolirani. Još uvijek su u fazi nijekanja i ljutnje", rekao je, dodajući da će popis arapskih zahtjeva koje Katar mora ispuniti biti dovršen idućih dana.

Katarski ministar vanjskih poslova poručio je na to da Katar neće pregovarati s arapskim zemljama koje su prije dva tjedna prekinule s njime veze dok ne ukinu sankcije.

"Katar je pod blokadom, nema pregovora. Oni moraju ukinuti blokadu kako bi počeli pregovore", rekao je.

"Do sada nismo vidjeli nikakav napredak u smjeru ukidanja blokade, što je uvjet za pomake naprijed."

Ministar je poručio da Katar nema namjeru pregovarati o svojim internim pitanjima, uključujući budućnost TV kanala Al Jazeere.

Izdvajamo