BITKA NA SJEVERU SIRIJE

NAJBRUTALNIJI DŽIHADISTI RATUJU ZA ERDOGANA Šarolika fronta plaćenika podupire turski udar na Kurde, najozloglašeniji su 'Slobodni muškarci Istoka'

Turska ofenziva u Siriji natjerala je desetke tisuća Kurda u bijeg. Na strani Ankare se bori šarolika fronta plaćenika; za neke kažu da su brutalni džihadisti. Optužbe su teške, a nije lako odvojiti istinu od propagande.
 Khalil Ashawi / REUTERS

Internetom kruže snimke sa sjevera Sirije koje navodno prikazuju zločine počinjene tijekom turske vojne invazije. U jednom od videa može se vidjeti kako vojnik iz neposredne blizine puca u čovjeka sklupčanog na zemlji. Zajedno s ostalim borcima glasno viče: „Svinje!“ Te mutne snimke navodno prikazuju ubojstvo kurdskog zarobljenika. Autentičnost zapisa još uvijek nije potvrđena, piše Deutsche Welle.

„Godinama se u ratu na svim stranama vode propagandne kampanje čiji je cilj da se druga strana okrivi za kršenje ljudskih prava. Širenje lažnih vijesti je česta pojava, ali takve video snimke je uvijek teško provjeriti", kaže Heiko Wimmen iz predstavništva Međunarodne krizne skupine u Kairu.

U pograničnom gradu Ras al-Ainu sirijski pobunjenici su na glavnoj cesti postavili svoju kontrolnu točku. Tu su navodno zaustavljeni i potom ubijeni kurdska političarka Hevrin Khalaf, glavna tajnica stranke „Budućnost Sirije", i njezin vozač.

-->

Prema navodima vojnog saveza SDF, ubojice su pripadnici sirijskih postrojbi koje pomažu Turskoj. To su bivši borci Slobodne sirijske armije (FSA) koja je jedno vrijeme kontrolirala značajne dijelove Sirije. „To su ostaci FSA, koji su sada u potpunosti pod kontrolom Turske, a Ankara ih financira već godinama", kaže Wimmen.

Nitko ne može odrediti točan sastav tih grupacija. Jedan dio se tijekom rata pridružio islamistima, drugi dio je umjereniji. „Ove borce Turska obučava i oprema još od 2016. Oni se nadaju oslobađanju dijela Sirije koji je pod kontrolom Asadovog režima", pojašnjava sugovornik.

Brutalne paravojske

U snimci na kojoj se vide naoružani ljudi koji pretresaju prazno vozilo s uništenim prozorima čuju se riječi „Nacionalna vojska“ i „Sultan Murat“. U „Nacionalnoj vojsci", koju je osnovala Turska, bore se i pripadnici sirijske paravojske „Sultan Murat".

Ove pretežno islamističke skupine poznate su po svojoj brutalnosti još od osvajanja kurdske regije Afrin. Ankara ih je angažirala prošle godine. Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava od tada optužuju pobunjenike za više ratnih zločina.

Pripadnici takozvane milicije „Ahrar al-Šarkia" („Slobodni muškarci Istoka") posebno su ozloglašeni: prije tri godine osnovali su je bivši pripadnici paravojski povezanih s al-Qaidom.

U svakom sukobu postoje paravojne postrojbe koje nisu podložne strogoj vojnoj disciplini i nisu obučene kao vojnici, kaže Wimmen. „Oni su uvijek prvi koji krše ljudska prava. Vrlo je problematično što Turska angažira takve ljude."

Međutim, s aspekta unutarnje politike, Turskoj to pomaže kako bi kod kuće opravdala ofenzivu jer tako ne ginu turski vojnici. Tako se bolje može „prodati" vojni angažman na sjeveru Sirije, objašnjava Wimmen.

Predah za Islamsku državu

Turska je u nedjelju na Twitteru tvrdila da su njezine trupe prodrle 30 kilometara unutar Sirije. Turska novinska agencija Anadolu je javila da su turska vojska i njeni saveznici, nakon teških borbi s Kurdima, zauzeli centar pograničnog grada Tal Abjad.

Nevladina organizacija „Sirijski promatrači za ljudska prava" sa sjedištem u Velikoj Britaniji izvijestila je da je grad gotovo u potpunosti pod turskom kontrolom. U Ras al-Ainu se još vode teške borbe.

Upravo taj kaos Islamskoj državi omogućava predah. Pritisak na ovu terorističku miliciju se smanjuje: članovi obitelji IS-a u nedjelju su iskoristili trenutak i pobjegli iz pritvora u Ras al-Ainu, , piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37