PRIČA HRVATA IZ HAMBURGA

NAJDRAMATIČNIJI DAN U ŽIVOTU MARKA MEIĆA 'Kad sam odlazio na posao vidio sam da gori 50 automobila, ali prava drama me čekala tek na povratku kući'

 
Marko Meić (u krugu)
 REUTERS

Hamburg, grad domaćin summita G20, koji će ostati zapamćen po prvom susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog lidera Vladimira Putina, pretvorio se ovih dana u ratnu zonu, grad kontrasta - naočigled suprotstavljenog blještavila u kojem su, s jedne strane, uživali svjetski moćnici, te, s druge strane, kaosa, nasilja i nereda na ulicama, u režiji zakrabuljenih huligana.

Najveću štetu pretrpjeli su u konačnici stanovnici Hamburga, nad čijim je dijelovima policija povremeno gubila kontrolu.

Jedan od onih čiju su svakodnevicu naprasno prekinuli neredi bio je i 31-godišnji Marko Meić iz Hrvatske. U Hamburgu, koji je dosad smatrao jednim od najsigurnijih gradova u Europi, živi već dvije godine, sa suprugom i dvoje djece.

Upozorenja

Zaposlen je u bolnici Schön Klinik i do posla mu inače treba 45 minuta. No, ovog petka, dana kad su se neredi u Hamburgu zahuktavali, situacija je bila sve samo ne normalna. Odlazak na posao, a pogotovo povratak kući u noćnim satima, pretvorili su se u pravu noćnu moru, prožetu stresom, nesigurnošću i strahom.

Uglavnom, priča nam Marko, njegov sin, koji ide u osnovnu školu, već je danima dolazio kući s upozorenjima iz škole: sprema se G20, očekuju se prosvjedi, bit će blokade prometa... No, nitko nije očekivao ono što se dogodilo, pogotovo ne s obzirom na visoko osiguranje i policiju koja se sjatila iz svih dijelova Njemačke.

Nažalost, Marko je i sam iz prve ruke, prvo na putu prema poslu, svjedočio kaosu koji je policija pokušala obuzdati.

- U samo jednoj ulici gorjelo je 50 automobila, svaki drugi na cesti. Nevjerojatno kakav je to plamen bio. Izgrednici su se kretali u malim skupinama, odjeveni u crno, s kapuljačama. Vidio sam ih kako se penju jedan na drugog i sprejem špricaju sigurnosne kamere na ulici. I one u podzemnoj bile su pošpricane. Ljudi su bježali, u dijelu grada koji se zove Altone dućani su bili razvaljeni. Policija tamo nije bila spremna na tako nešto. Ruke su mi se tresle od straha - ispričao nam je.

No, kao pravi izazov pokazao se povratak kući s posla. Inače mu treba oko 45 minuta, no ne i ovog petka. Suočen s kolapsom prometa i neredima, do doma je putovao, u strahu, između četiri i pet sati.

S posla je krenuo oko 22 sata.

- Do zastoja je došlo na stanici Berliner Tor. Vozač S-bahna (podzemna) rekao je da ne može dalje voziti jer se nešto loše dogodilo na Hauptbanofu. Činilo se da U-bahn vozi normalno, međutim njime sam okružio cijeli grad. Svašta se događalo i na samom U-bahnu i S-bahnu. Vidio sam razbijene reklame, krv, nekoliko mobitela na podu. Ne znam točno što je bilo, no izgledalo je kao da je netko nekoga masakrirao - prisjeća se naš sugovornik.

No, ipak se na kraju nekako uspio domoći Hauptbanofa. Ušao je u podzemnu, no kada je pitao službenika može li dalje nastaviti put, on mu je rekao da ne, da i on sam sada odlazi sa svog radnog mjesta jer u cijelom gradu ništa ne vozi. Na samom Hauptbanofu, kaže Marko, bilo je mnogo policajaca, prema njegovoj procjeni između 500 i 700, no u podzemnu se, činilo se, nitko od njih nije usudio ući.

Novi neredi

- Bojao sam se da me netko ne napadne. Primjerice, vidite na pokretnim stepenicama ogromnog, ćelavog muškarca kako laktari sve ljude kraj kojih prolazi. Što napraviti u takvoj situaciji - pita se Marko.

U nedostatku izbora, odlučio je potražiti taksi. Inače ih u centru grada bude mnoštvo, no tada je, a već je bilo kasno, oko ponoći, lutao gotovo sat vremena dok nije uspio pronaći jednog taksista.

Pitao je vozača, koji će mu kasnije reći da taksi vozi već 30 godina, može li ga odvesti kući, no on se nećkao. Nije znao što je otvoreno, što je zatvoreno od cesta, a tražio ga je i isprave. Vozač je bio nesiguran, priča Marko, svašta je već doživio tog dana. No na kraju mu se ipak smilovao. Marko misli da se sažalio kad je čuo da ima dvoje djece. No, upozorio ga je da će vožnja potrajati te mu je dao fiksnu cijenu, mnogo nižu nego što bi mu inače naplatio.

Morali su izaći skroz izvan grada, na autobahn, i voziti se okolo. Po putu su, priča Markom, imali što vidjeti - nasilnike kako Molotovljevim koktelima gađaju policiju.

- Izgledali su kao neka plaćena skupina, nevjerojatno, kao u horor filmovima - govori. Njihov automobil, na sreću, nije bio meta.

Marko tvrdi da je situacija idućih dana isto bila napeta, ali da je došlo do djelomičnog smirivanja situacije, iako još nije bila pod potpunom kontrolom. Nereda je bilo i treću noć zaredom, sa subote na nedjelju. Grad, dodaje, cijelo vrijeme nadlijeću helikopteri, čuju se sirene policajaca i vatrogasaca. Policajci s automatskim oružjem bili su raspoređeni posvuda, potpomognuti okolnim vozilima i vodenim topovima.

Bili su pripremljeni

Marko nam govori kako se po Hamburgu priča da su se izgrednici sjatili u grad iz cijele Njemačke, planski. Bili su dobro pripremljeni.

- Imali su velike praćke u koje bi stavljali kamenje. Isto tako, Molotovljeve koktele su samo vadili iz torbe, već unaprijed pripremljene - završava svoju priču Marko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:58