NEVJEROJATAN PODATAK

NAJEFIKASNIJI LOVAC IKAD! Da, ova životinja svake godine ubije čak 650 milijuna gmazova, a uspjela je istrijebiti i neke autohtone vrste

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2018. u 11:44

, Image: 325032752, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, zmija u Australiji

Australske mačke ubijaju 650 milijuna gmazova na godinu, pokazalo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Istraživanje divljega života.

Rezultati se temelje na istraživanju prehrane više od 10.000 mačaka diljem Australije, rekao je voditelj istraživanja John Woinarski, profesor na sveučilištu Charles Darwin.

- U prosjeku jedna mačka koja živi u divljini ubije 225 gmazova u godinu dana, s najvišim brojkama u unutrašnjosti Australije - izjavio je Woinarski.

- Procjenjuje se kako u Australiji živi 2 do 5 milijuna mačaka lutalica. Svake godine mačke lutalice prosječno ubiju oko 600 milijuna gmazova. Postoji i oko 3,9 milijuna kućnih mačaka, koje ubiju oko 50 milijuna gmazova - rekao je za dpa.

Istraživači su skupljali podatke o oko 250 vrsta australskih gmazova koji su žrtve mačaka, uključujući 11 ugroženih vrsta guštera, poput velikog pustinjskog guštera.

Sally Box, povjerenica za zaštitu australskih ugroženih vrsta, rekla je kako je novo istraživanje "zabrinjavajuće".

Prošle godine u istraživanju se ustanovilo da divlje mačke svake godine ubiju 316 milijuna ptica. Među njihovim žrtvama je 338 vrsta ptica - gotovo pola od ukupnog broja australskih ptica - uključujući 71 ugroženu vrstu.

U Australiji su domaće mačke uvedene početkom 19. stoljeća, a već 1820. zabilježeno je da su počele živjeti u australskoj divljini, gdje nemaju prirodnih neprijatelja, osim divljega psa dinga. Od tad se njihov broj neprestano povećava i divlje mačke ugrožavaju brojne australske autohtone životinje. Smatra se kako su odgovorne za izumiranje nekih vrsta poput rajske papige.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo