GRADSKE SLUŽBE NEUČINKOVITE

NAJEZDA NESNOSNIH NAMETNIKA: ŠTAKORI, ŽOHARI I DRUGI INSEKTI NAHRUPILI U STAMBENE ZGRADE I Rim ima ogroman problem s gradskom čistoćom

Rim
 Max Rossi / REUTERS

Potražnja za uslugama deratizatora u stambenim zgradama u Rimu posljednjih je nekoliko mjeseci drastično porasla jer se glavni grad Italije teško nosi s problemom neodnešenog smeća s ulica, piše The Guardian.

Štakori, žohari i drugi nametnici u sve većim brojevima ulaze u zgrade u četvrtima izvan centra grada u kojima se smeće nagomilalo i razasulo po ulicama nekoliko dana prije skupljanja.

Rim se već duže vrijeme bori s problemima uklanjanja otpada. Ti se problemi uglavnom pripisuju neučinkovitom radu gradskih službi i nedostatku centara za gospodarenje otpadom.

Nacionalno udruženje kućepazitelja Anaci reklo je da su između svibnja i rujna ove godine zaprimili 12 tisuća zahtjeva za deratizacijom, što je tri puta više nego inače u tom periodu.

- Šezdeset posto vlasnika stanova zatražilo je intervenciju, tri puta više nego što je uobičajeno, rekla je za Il Messaggero Rossana De Angelis, predsjednica Anacija.

Potražnja za uslugama deratizacije vrhunac je doživjela u lipnju i srpnju. Tada je kriza nepokupljenog smeća na ulicama centra grada, a i šire, bila toliko ozbiljna da su liječnici upozoravali da bi građani zbog visokih temperatura u kombinaciji sa smećem mogli imati zdravstvenih poteškoća.

Situacija se malo popravila u kolovozu, mjesecu kada mnogi Rimljani zbog tradicionalnog Ferragosta ne borave u gradu. Problemi su se, međutim, vratili u rujnu. Situacija bi se potencijalno mogla i pogoršati jer će tromjesečni ugovor prema kojem se smeće iz Rima šalje na odlagališta u pokrajini Lazio uskoro isteći.

Gradonačelnica Grada Rima Virginia Raggi često je na udaru kritika zbog niske kvalitete javnih usluga kao što su skupljanje otpada i javni prijevoz te lošeg stanja gradskih prometnica.

Raggi je sredinom rujna rekla da je svjedočila "neprihvatljivom" padu tempa skupljanja otpada i za to je okrivila odlagališta u Laziju. Ustvrdila je da ne poštuju dogovor koji su postigli u srpnju. Kao jedan od razloga nepoštivanja navodio se nedostatak prostora za odlaganje otpada.

Rim ima samo jedan centar za gospodarenje otpadom, Rocca Cencia, a njegova se pokretna traka ranije ovog mjeseca pokvarila zbog preopterećenosti.

Raggi je u siječnju ove godine otpustila cijelo upravno vijeće tvrtke za prikupljanje otpada Ama. Ta se tvrtka više puta kritizirala zbog neučinkovitosti i problema s korupcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:38