RAZORNI VJETROVI I POPLAVE

NAJGORA OLUJA U POSLJEDNJIH 50 GODINA Ophelia došla do europskog kontinenta, zatvaraju se škole i bolnice: 'Ne smijete biti na otvorenom!'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2017. u 12:51

Mercury Press/Caters News/Profimedia / REUTERS/Rebecca Naden

 

Irska je u ponedjeljak zatvorila škole i bolnice i poručila ljudima da ostanu u zatvorenom zbog dolaska tropske oluje Ophelije koja bi mogla pogoditi zemlju s najgorim nevremenom u posljednjih 50 godina. Pripadnici vojske su raspoređeni u nekim područjima kako bi pomogli u utvrđivanju nasipa u slučaju poplava. Meteorološka služba upozorava na moguće poplave i razoran vjetar brzine od 130 kilometara na sat koji bi mogao oštetiti zgrade. Irske željeznice otkazale su sve linije do kraja dana. Mnoge tvrtke danas su zatvorile svoje urede. Otkazano je 135 letova u zračnoj luci Dublin.

Uragan je u Irskoj odnio i prve žrtve. Riječ je o ženi u 50-tim godinama, koja je poginula u osobnom automobilu kada se stablo srušilo na vozilo, a grana probila prednje staklo. Muškarac od 30-ak godina preminuo je nakon što se ozlijedio motornom pilom dok je pokušavao ukloniti drvo koje je srušila oluja, piše BBC.

Vjetrovi snage uragana mogli bi pogoditi sve dijelove zemlje, a snažni vjetrovi tropske oluje mogu se očekivati i u Walesu te na sjeveru i zapadu Engleske, objavio američki Nacionalni centar za uragane. "Sve aktivnosti koje nisu nužno potrebne moraju se odgoditi. Nemojte biti na otvorenom po ovoj oluji", poručio je stanovnicima Sean Hogan, voditelj centra za izvanredna stanja.

 

Waves crash over the lighthouse as storm Ophelia approaches Porthcawl, Wales, Britain October 16, 2017. REUTERS/Rebecca Naden
REUTERS

Wales

 

Broj domova i ureda bez struje dosegao je 230.000 tisuća, prema podacima irskih radijskih postaja.

Snažna oluja u Corku nosi krovove, pokazuju dramatične snimke s terena. Vjetar je odnio krov sa škole u Corku te s nogometnog stadiona kluba Cork City.

Iz mnogih dijelova Engleske stižu zanimljive fotografije koje svjedoče o suncu jarke crvene boje, a stručnjaci ističu da su uzrok tomu čestice koje izbacuje uragan. Također, u sjevernoj Engleskoj stižu izvješća o neobičnoj tamno-narančastoj boji na nebu.

The sun is seen after dawn after the Met Office reported that storm Ophelia has drawn dust north from the Sahara, near Exeter, Britain October 16, 2017. REUTERS/Toby Melville
REUTERS

 

Također, snažni vjetrovi prekinuli su snimanje megapopularne serije 'Igra prijestolja' u Sjevernoj Irskoj.

Britanski mediji uspoređuju Opheliju s Velikom olujom iz 1987. koja je uraganskim vjetrovima pogodila Veliku Britaniju. Tropska oluja Ophelia je šesti veliki uragan ove godine koji se formirao iznad Atlantika, a tijekom noći je oslabio na razinu tropske oluje. U ponedjeljak prijepodne Ophelia se nalazi na oko 300 kilometara južno od Irske.

Vlasti tvrde da bi to mogla biti najgora oluja od uragana Debbie iz 1961. kada je živote izgubilo 12 ljudi.

ELIPSO

Izdvajamo