KOBNI KORONAVIRUS

'NAJGORE ŠTO GA NISMO MOGLI NI ZAGRLITI...' Žena čiji je suprug završio na respiratoru u emisiji uživo ispričala potresnu priču i rasplakala naciju

 
Sue i Mal Martin
 Twitter

Koronavirus uzima živote diljem svijeta. Dovodi to do teških situacija, poput one u kojoj se majka dvoje djece morala pozdraviti sa svojim suprugom, kojeg su nakon toga stavili na respirator. Sue Martin (49) iz Cardiffa imala je svega deset minuta da se oprosti od svog supruga dijabetičara, devet godina starijeg Mala koji je prve simptome počeo pokazivati 19. ožujka

Svoju potresnu priču, kako javlja Daily Mail, ispričala je BBC-jevoj radijskoj postaji Radio 4. Rekla je kako je sve vrijeme vjerovala da će suprug biti u redu, naročito jer je Mal bio vrlo zdrav i utreniran. Ipak, 29. ožujka pred obiteljsku kuću stigla je hitna. Mal je iz kuće izašao na nogama, iako u teškom stanju.

Samo nekoliko sati kasnije Sue je primila poziv iz bolnice. Liječnici su je izvijestili da mu se stanje pogoršalo te da mora na respirator, kao i da su mu šanse za preživljavanje oko pedeset posto.

Težak kašalj

Nekoliko dana kasnije liječnici su pokušali skinuti Mala s respiratora, no nisu bili u mogućnosti to učiniti.

- Stanje mu se nastavilo pogoršavati, a otkazali su mu i bubrezi - rekla je Sue.

Dobila je potom poziv liječnika koji su joj rekli da njezin suprug gotovo da više nema šanse da preživi. Nazvala je bolnicu i preklinjala ih da joj omuguće da posjeti Mala. Medicinska sestra rekla joj da može omogućiti desetminutni susret ako obitelj brzo dođe u bolnicu.

Sue i njihovo dvoje djece, 16-godišnja Hana te 13-godišnji William, požurili su u bolnicu.

- Ta medicinska sestra je ostala s nama dva sata nakon kraja svoje smjene kako bi nam pomogla odjenuti zaštitno odijelo. Nismo ga smjeli dodirivati, ali smo mogli razgovarati s njim - opisuje Sue.

Sue i njihovo dvoje djece, 16-godišnja Hana te 13-godišnji William, požurili su u bolnicu.

- Samo smo mu htjeli reći da ga volimo. Slomilo mi je srce kada je djeci rekao da je ponosan na njih - rekla je ona.

Čitava se obitelj priprema na Malovu smrt. Nadaju se oporavku iako liječnici sada tvrde da su šanse za to minimalne. - Iako se svakog dana pripremamo na najgore, razmišljamo o toj malenoj šansi da bi se stvari mogle preokrenuti - kaže Sue koja je u braku s Malom već 26 godina.

Bolest Covid-19 u njegovom je slučaju organizam zahvatila jezivom brzinom. Jednog dana Mal, dijabetičar koji je prošle godine preživio ozbiljan infarkt, imao je simptome poput prehlade, a već drugog dana nije više mogao iz kreveta. Naročito problematičan bio je kašalj.

- Bio je to kašalj kakav dosad nisam čula - rekla je Sue koja je odmah uvela ozbilje mjere samoizolacije u svom kućanstvu, te su postrožili mjere dezinfekcije.

Britanka je potom nazvala hitni broj 111, no tamo nije dobila pomoć. Telefon je zvonio sat i 22 minute nakon čega bi je prekinuli.

Obratila se lokalnom liječniku, a on joj je dao savjete kako da se brine o svom mužu. Sve do 29. ožujka to je donekle funkcioniralo. A onda je Mal počeo vrlo teško disati.

- Tada sam uspjela dozvati hitnu pomoć. Bio je to deseti dan virusa.

Dok se obitelj pozdravljala s Malom čije je stanje i dalje neizvjesno, a nisu mu smjeli ni prići, postalo im je jasno, piše Daily Mail.

- Najgore je što ga nismo imali priliku zagrliti - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27