PUTNICI U KARANTENI

NAJMANJE 40 AMERIKANACA KOJI SE EVAKUIRAJU S KRUZERA ZARAŽENI SU KORONAVIRUSOM Vlasti već imaju razrađeni plan za liječenje, oboljeli ostaju u Japanu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2020. u 22:29

Diamond Princess cruise ship, with people quarantined onboard due to fears of the new COVID-19 coronavirus, is docked at the Daikaku Pier Cruise Terminal in Yokohama port on February 16, 2020. - Americans began leaving a quarantined cruise ship off Japan on the night between February 16 and February 17, 2020 to board chartered flights home as the number of new coronavirus cases diagnosed on the vessel jumped to 355. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
AFP

Najmanje 40 Amerikanaca od njih četristotinjak koji se evakuiraju s kruzera Diamond Princess, čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.

"Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama", rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sjedinjene Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi.

Dosad je američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom zrakoplovima biti prevezeni u Sjedinjene Države, gdje će 14 dana provesti u karanteni.

"Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja zrakoplovom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio zrakoplova", rekao je Fauci.

Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.

Jedan je američki putnik rekao da želi ostati na kruzeru do kraja karantene 19. veljače jer ga je strah vožnje s ostalim putnicima, najprije u autobusu pa potom u  zrakoplovu.

Brod s 3711 putnika i članova posade stavljen je u karantenu početkom veljače, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu pozitivan na novi koronavirus.

U nedjelju je zaraženima proglašeno 355 osoba. One su hospitalizirane, no nije poznato obuhvaća li taj broj i američke državljane.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo