ODJEKNULA STRAVIČNA EKSPLOZIJA

NAJMANJE DESETERO MRTVIH U TURISTIČKOM SREDIŠTU ISTANBULA Dijelovi tijela razbacani po povijesnomtrgu, napad izveo 28-godišnji Sirijac

U isto vrijeme izbio je veliki požar u hotelu u četvrti Maltepe na azijskoj strani Istanbula
 Twitter

>>> NOVO 15:55 Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je počinitelj napada bio pripadnik Islamske države.

-----------------------

15.20 - Većina od desetero ubijenih u terorističkom napadu u utorak u Istanbulu njemački su državljani, obavile su agencije pozivajući se na izvore u uredu turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Izvori su kazali da je Davutoglu nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i rekao joj da su većina žrtava napada njemački državljani, prenosi agencija Reuters. Turski premijer je također kazao da će turske obavještajne službe sa svojim njemačkim kolegama podijeliti sve informacije o terorističkom napadu, za koji se vjeruje da ga je izveo bombaš samoubojica iz Sirije.

U eksploziji u utorak prijepodne u središtu Istanbula, na trgu Sultanahmetu koji često posjećuju turisti, poginulo je najmanje deset osoba, a 15 je ranjeno.

-----------------------

13.45 - Bombaški napad u Istanbulu izveo je 28-godišnji Sirijac, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus. Dodao je još da su poginuli svi stranci, ali nejasno je da je među njih desetero ubrojio i samoubojicu.

-----------------------

12.30 - Predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji i rekao kako je napad na Istanbul izvršio bombaš samoubojica sirijskog podrijetla.

- Osuđujem teroristički napad u Istanbulu za koji se procjenjuje da ga je izveo bombaš samoubojica sirijskog podrijetla. Nažalost 10 je osoba ubijeno uključujući strance i turske državljane. Ima i 15 ranjenih - rekao je Erdogan u govoru stranim veleposlanicima koji je uživo prenosila televizija.

Turski sigurnosni dužnosnici kazali su da je velika vjerojatnost da su napad počinili militanti džihadističke skupine, takozvane Islamske države.

Turska je prva meta svih terorističkih skupina u regiji i jednako se bori protiv svih njih, rekao je Erdogan.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u eksploziji ozlijeđen Norvežanin koji je zbrinut u turskoj bolnici.

- Ozljede nisu za život opasne - rekao je glasnogovornik norveškog ministarstva Guri Solber za Reuters.

Turska vlada izdala je privremenu zabranu za prikazivanje prizora s mjesta eksplozije, Trga Sultanahmet, u skladu s kojom ni jedna velika televizijska postaja ne prenosi prizore s mjesta događaja.

-----------------------

11:32 - Neki korisnici Twittera navode kako je napad navodno izvršila žena.

-----------------------

11:25 - Kako javlja Ministarstvo vanjskih poslova, prema zasad dostupnim neslužbenim informacijama, u jutrošnjoj eksploziji u istanbulskoj četvrti Sultanahmet nema poginulih hrvatskih državljana.

Guverner je kazao kako je ozlijeđeno šestero Nijemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac. Daily Mail navodi kako je među žrtvama i jedna osoba iz Južne Koreje. Turske vlasti kazale su kako je moguće da je napad izvršio bombaš samoubojica povezan s Islamskom državom.

-----------------------

10:58 - U isto vrijeme izbio je veliki požar u hotelu u četvrti Maltepe na azijskoj strani Istanbula. Prema prvim informacijama u hotelu je ostalo zarobljeno više ljudi. Ne zna ima li mrtvih i poginulih kao ni je li požar povezan s eksplozijom na Sultanahmetu gdje je poginulo 10 ljudi.









-----------------------

10.58 - Jedan svjedok je za turski Hurriyet ispričao što se dogodilo na Sultanahmetu:

- Radim u hotelu odmah do trga tako da sam mogao sve jasno vidjeti. Ogromni dim je sukljao s mjesta nesreća, a ljudi su u panici bježali. Prebrojao sam da je na Sultanahmet došlo točno 59 vozila Hitne pomoći. Policija pokušava evakuirati sve s trga u slučaju da dođe do novog napada.

-----------------------

NOVO 10.38 - Iz ureda istanbulskog guvernera rekli su da je u napadu najmanje 10 mrtvih i 15 ozlijeđenih.

-----------------------

10.25 - Dopisnik CNN-a iz Turske, koji se nalazi na mjestu događaja, kaže da mu je jedan svjedok rekao da je vidio sedam ili osam mrtvih tijela...

Erdem Koroglu, koji je radio u blizini trga, za NTV je rekao da je jasno vidio ljude kako leže na tlu.

- Teško je reći tko je mrtav, a tko živ. Eksplozija je bila toliko jako da su se zatresle sve zgrade - rekao je Koroglu, a njegovu priču potvrdila je jedna žena koja prodaje suvenire.

- Sve se treslo. Izletjela sam iz dućana i vidjela dijelove tijela nastradalih.

-----------------------

10.10 - Turski mediji o brojkama mrtvih i ozlijeđenih ne žele nagađati. Međutim, Dogan news piše su na Trgu za vrijeme eksplozije bili njemački turisti...

Očevidac je za agenciju Reuters rekao da su dijelovi tijela razbacani po trgu, a policijski dužnosnik potvrdio je tu izjavu.









-----------------------

ISTANBUL - Velika eksplozija odjeknula je na Trgu Sultanahmet, pokraj tramvajske stanice i Plave džamije u povijesnoj jezgri Istanbula. Medicinski timovi su na mjestu incidenta, a navodno ima mrtvih i ozlijeđenih, javljaju turski mediji. Korisnici na Twitteru pišu da vatrogasci pokrivaju ljude dekama i kako je oko desetak smrtno stradalih.









Pirotehničari su stigli na mjesto napada, a policija je zapečatila područje koje inače vrvi turistima.

Istražuje se što je uzrokovalo eksplozije. Policija vjeruje kako se radi o napadu bombaša-samoubojice.

Prve snimke s Twittera prikazuju zadimljeni trg i prevrnute automobile, među njima i policijski.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:50