NA VRHU PLANINE

NAJNEPOSJEĆENIJA ZEMLJA EUROPE 'Lijepa je kao Toscana, samo što nema ljudi!'

San Marino
 Henryk Sadura / Tetra Images / Profimedia

Novinar njujorškog portala Insider posjetio je San Marino, neovisnu državicu potpuno okruženu teritorijem Italije. Tu je zemlju Svjetska turistička organizacija UN-a proglasila najmanje posjećenom zemljom Europe, iako je okružena bujnim vinogradima i brežuljcima, prepuna slatkih smještaja i romantičnih restorana te uskih kamenitih uličica.

U srcu San Marina je drevno dvorsko selo sagrađeno na vrhu planine. Insider piše da San Marino izgleda poput Disneylanda za odrasle, a uspoređuje ga s Toskanom, osim što u njemu nema gužvi.

Zanimljivo je i da je San Marino zemlja koja je imala više žena na poziciji šefa države nego bilo koja druga zemlja u posljednjih 60 godina.

Površine od 61 metara kvadratnih, San Marino je jedna od najmanjih država na svijetu, a nakon Monaka i Vatikana, treća je najmanja država u Europi. Tamo živi manje od 34.000 ljudi.

U potpunosti okruženu Italijom, povijest San Marina seže oko 1.700 godina unazad, a ta država tvrdi i da je najstarija kontinuirana demokracija na svijetu.

Budući da je u potpunosti okružena Italijom, nije iznenađenje da je krajolik San Marina gotovo isti kao onaj talijanski, a posebno podsjeća na Toskanu zbog raskošnih brežuljaka, rustikalnih vinograda, brojnih oranica i općenito divnog krajolika.

Ako sama priroda nije dovoljna, tu je i očuvani stoljetni dvorac na brežuljku. Radi se o Monte Titanu koji je pod UNESCO-vom zaštitom kao svjetska kulturna baština. Tamo posjetitelji mogu jesti i spavati, što je idealno za one goste koji žele tiha i romantična odredišta. Takvo što ne mogu dobiti u Toskani, gdje se već više od desetljeća vodi briga zbog pretjeranog turizma.

Unatoč svemu tome, San Marino godišnje ima manje posjetitelja nego bilo koja druga zemlja u Europi. U 2018. godini je San Marino posjetilo samo 84.000 ljudi, a to je porast za gotovo osam posto u odnosu na 2017. godinu, kada je zabilježeno 78.000 posjetitelja.

Cijeli San Marino je u 2018. godini imao 11 puta manje posjetitelja nego samo jedan grad u Toskani, Firenca. S obzirom na veličinu, San Marino nema aerodrom. Najbliži je onaj u Bolonji, koja je pak udaljena više od 120 kilometara. Nema niti luke jer San Marino nema obalu, pa to nije mjesto u koje pristaju kruzeri poput Venecije, koja je preplavljena turistima. Nema čak niti željezničke stanice, pa je u San Marino moguće doći jedino autobusom.

Novinar koji je na taj način posjetio San Marino piše o uskim kamenim uličicama i prekrasnom pogledu, a ističe kako za vrijeme njegova posjeta na ulicama nije bilo drugih turista koje bi morao gurati kako bi prošao ulicom, stoga je mogao neometano uživati u pogledu.

'Iako je autobus bio pun, kad sam iz njega izišao, ljudi su se raspršili i nije bilo gužve. Bilo je veličanstveno', piše i dodaje da je u nekim ulicama vidio više skulptura nego turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:54