PRISJELE IM PLJESKAVICE

NAJSKUPLJE ROŠTILJANJE U POVIJESTI KOŠTAT ĆE DVOJICU TALIJANA ČAK 13,5 MILIJUNA EURA! No, to je tek početak muka nemarnog dvojca, a evo i zašto…

Ilustracija
 Boris Kovačev / Hanza Media

Dvojica talijanskih studenata, obojica u dobi od 22 godine, optuženi su za izazivanje šumskog požara u talijanskoj regiji Como zbog nemarnog postavljanja roštilja.

Požar koji je trajao nekoliko dana izbio je 30. prosinca prošle godine, a izgorjelo je čak 1000 hektara šume na sjevernom dijelu jezera Como na području Monte Berlinghera, dok se šteta prouzročena na nekih 100 hektara smatra nepovratnom.

Studenti koji su roštiljali u blizini planinske kuće koja pripada djedu jednog od optuženih, sada se suočavaju s vjerojatno najvećom novčanom kaznom u povijesti zbog izazivanja požara.

Ogroman iznos novčane kazne od čak 13,542.000 eura odredili su lokalni dužnosnici i to na osnovi formule koja se inače koristi za određivanje opsega štete uzrokovane vatrom.

Talijanske dnevne novine La Stampa izvješćuju da je prema propisima predviđena kazna od 118 do 593 eura po kvadratnom metru.

Šteta koju su dvojica muškaraca izazvala bila je izračunata na oko 6840 četvornih metara, navodi se u novinama - što je rezultiralo novčanom kaznom u rasponu od 8 do 40 milijuna eura.

Za La Stampu jedan od studenata je izrazio duboko žaljenje, dok je drugi medijima izjavio kako su njih dvojica žrtveni jarci jer je bio nekoliko izvora izbijanja požara koji se ne može objasniti.

- Mi smo stvarne žrtve ove priče, prvi smo obavijestili vatrogasce, a i sami smo krenuli gasiti požar koji je izazvan roštiljanjem – izjavio je za La Stampu.

Iz tužiteljstva su, međutim, pratili put vatre i pokazalo se kako je požar krenuo upravo od žara njihovog roštilja što je u kombinaciji s izuzetno suhim uvjetima izazvalo požar. Optuženi su tako, zajedno s vlasnikom planinske kuće, proglašeni jedinim krivcima.

Odvjetnica jednog od studenata izjavila je kako bi svaka kazna trebala biti smislena jer "čemu određivati takvu golemu novčanu kaznu dvojici mladića koji je sigurno nemaju od kuda platiti” kazala je.

Za lokalne dnevne novine 'Il Giorno Como' tužitelj je pak izjavio kao je kazna signal za sve građane i poticaj od strane pravosuđa kako bi ljude potaknuli na veću odgovornost u zaštiti okoliša.

Prema izvješćima talijanskih medija, a da cijela situacija bude još nepovoljnija po dvojicu studenata, također se navodi da bi se mogli smatrati odgovornima i u svim odvojenim mogućim procesima za nadoknadu štete vlasnika neke imovine koja je nestala u požaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:43