DOBIO ISPRIKU I POVRAT NOVCA

NAJSKUPLJI VISKI NA SVIJETU IPAK JE BIO LAŽAN! Kineski bogataš 20 ml pića platio 64.500 kuna pa u zabludi likovao: 'Kušao sam povijest'

 Ilustracija / Profimedia, Panthermedia

Zhang Wei, 36-godišnji pisac iz Pekinga koji se obogatio na internetu, u srpnju ove godine boravio je u luksuznom hotelu Waldhaus Am See u švicarskom St. Moritzu, gdje je u njihovu baru Devil's Place čašu viskija od svega 20 mililitara platio nešto manje od 10.000 švicarskih franaka (oko 64.500 kuna).

Nakon što je vijest o nevjerojatnoj cijeni ovog popularnog škotskog alkoholnog pića završila u brojnim medijima, stručnjaci su posumnjali u vjerodostojnost dotičnog viskija - ispostavilo se kako su bili u pravu. Naime, eksperti su na objavljenim fotografijama uočili nepravilnosti na plutenom čepu i etiketi sa sporne boce iz koje su Kinezu Weiju točili alkohol.

Sumnjivi viski odmah je poslan na analizu u škotski Dunfermline. Posebnim testom utvrđeno je kako je alkoholno piće proizvedeno u razdoblju od 1970. do 1972. godine, iako se u švicarskom hotelu prezenitralo i prodavalo kao puno starije. Dodatni testovi također su pokazali kako viski nije ni "čist" - u njemu su pronašli 60 posto slada i 40 posto žitarica, a boca je ujedno ocijenjena kao "potpuno bezvrijedna za bilo kojeg ozbiljnog kolekcionara".

Kineski bogataš Zhang Wei tvrdi kako su mu viski natočili iz tek otvorene boce koja navodno datira iz 1878. godine. Takva bi, kad bi bila riječ o istinitoj informaciji, danas na tržištu stajala oko 300.000 švicarskih franaka (oko 1,9 milijuna kuna).

- Nismo imali pojma da su i boca i piće lažni. Moj otac kupio je taj viski prije 25 godina kad je radio kao menadžer hotela. Naš uvaženi gost iz Kine silno je htio kušati baš to piće, iako ono nije bilo na prodaju. Pozvao sam oca, koji je zaključio da takvog kupca nećemo imati još barem 20 godina i tada smo odlučili otvoriti bocu - izjavio je menadžer hotela Sandro Bernasconi, a prenosi BBC.

Čim je saznao za prevaru, osobno se, kaže, ispričao gospodinu Zhangu i vratio mu sav novac koji je kineski pisac izdvojio za piće. Ta cijena trenutačno je svjetski rekord kad je u pitanju plaćanje jedne jedine čašice škotskog viskija.

- Bio je dobroga okusa. Na kraju krajeva, kušao sam povijest, a za to se isplatilo dati novac - napisao je kineski bogataš Wei na svome blogu prije nego što je saznao da je njegov viski zapravo "teški lažnjak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:56