PRIRODNA KATASTROFA

NAJSMRTONOSNIJE POPLAVE U POVIJESTI ZEMLJE U poplavama u Indoneziji 53 poginulih, 175.000 raseljenih

 
 AFP

Gotovo 175.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove u indonezijskome glavnom gradu Džakarti i obližnjim gradovima, nakon novih poplava i odrona u kojima je smrtno stradalo najmanje 53 ljudi, u jeku jedne od najobilnijih kiša otkad se bilježi, objavile su vlasti u subotu.

"Broj mrtvih popeo se na 53, jedna osoba je nestala", rekao je glasnogovornik agencije za pomoć u katastrofama.

Prema njihovim podacima 173.064 stanovnika moralo se evakuirati u subotu, nakon što su najsmrtonosnije poplave proteklih godina uzrokovale kaos u dijelovima najvećega grada jugoistočne Azije, željezničke pruge su blokirane, a neki dijelovi ostali su bez električne energije.

Dijelovi Džakarte i obližnjih gradova su poplavljeni nakon obilne kiše 31. prosinca i u ranim jutarnjim satima Nove godine.

Polave na početku 2020. posljedica su "jedne je od najekstremnijih kiša" od 1866., kad je bilježenje počelo, objavila je Meteorološka, klimatološka i geofizička agencija (BMKG) u petak.

Agencija je rekla da su klimatske promjene povećale rizik od ekstremnog vremena te upozorila da bi obilne kiše mogle trajati do sredine veljače, a vrhunac se očekuje 11.-15. siječnja.

Televizijske snimke pokazuju poplavljene dijelove Džakarte i automobile prekrivene muljem.

Indonesians clean their homes and cutlery along the river in Jakarta on January 3, 2020, after flooding triggered by heavy rain which started on New Year's Eve hit the area. - Indonesian rescuers mounted a desperate search on January 3 for those missing after flash floods and landslides sparked by torrential rains killed at least 43 people across the Jakarta region, leaving whole districts under water and thousands homeless. (Photo by BAY ISMOYO / AFP)
AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:46