'TVRDI' BREXIT

NAJTEŽI DANI THERESE MAY Pobunjenici iz stranke razmatraju kako je prisiliti da se povuče s funkcije: 'Ona je katastrofa, ovo se ne smije nastaviti'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.09.2018. u 14:52

 • Toby Melville / REUTERS

  Theresa May

  Pedesetak zastupnika Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May koji podržavaju 'tvrdi' brexit sastalo se kako bi razgovarali o tome kako bi je i kada mogli prisiliti da se povuče s dužnosti, objavio je u srijedu BBC.

  Od lošeg rezultata na izvanrednim izborima u lipnju 2017. kada je stranka izgubila većinu u parlamentu, Mayino vodstvo nad strankom konstantno se dovodi u pitanje što je oslabilo njezinu poziciju u trenutku dok pregovara o razdruživanju s Europskom unijom.

  Zastupnici Europske istraživačke skupine (ERG) unutar Konzervativne stranke koja želi 'tvrđi' razlaz s EU-om, sastali su se u utorak navečer i otvoreno razgovarali o Mayinoj budućnosti.

  BBC prenosi da su neki među njima komentirali da "svi koje znam govore da ona mora otići", "ona je katastrofa" i "ovo se ne smije nastaviti".

  Jedan izvor rekao je da "ljudi smatraju da je vodstvo izgubilo kontakt s realnošću i puklo", dok drugi smatra da je promjena vođe "sada glupa zamisao".

  Glasnogovornik britanske premijerke odbio je komentirati ovo izvješće.

  Javno, vodeći skeptici u stranci govore da su joj odani.

  Na pitanje treba li May otići, Jacob Rees-Mogg, vođa ERG-a, rekao je novinarima: "Politika se mora promijeniti, ali podržavam je kao osobu. Theresa May ima puno vrlina, ona je fantastično savjesna premijerka i ima moju potporu. Samo želim da promijeni jedan element politike."

  Bivši ministar za brexit David Davis, koji je u srpnju podnio ostavku zbog Mayina plana za buduće odnose s EU-om, rekao je: "Ne slažem se s njom u jednom pitanju, a to je ovo pitanje, i ona bi trebala ostati na dužnosti jer trebamo stabilnost i pristojnu vladu."

  Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi izići iz EU-a 29. ožujka.

  Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da EU neće dopustiti Britaniji da sudjeluje u samo nekim vidovima jedinstvenog tržišta nakon brexita a da pritom ne poštuje sva pravila.

  May je pak predložila zonu slobodne trgovine s EU-om za robu, što bi uključivalo prihvaćanje zajedničkih pravila za tu robu, nakon brexita, a to je razljutilo radikale u njezinoj stranci.

  Čak i mala pobuna u stranci u pogledu konačnog dogovora s EU-om mogla bi izazvati pad njezine manjinske vlade i kaotičan brexit.

  Neki pobunjeni zastupnici kazali su na sastanku u utorak da su predali pisma nepovjerenja u May. Po pravilima stranke, izbori na novog predsjednika stranke moraju se organizirati ako 15 posto zastupnika zatraži glasanje o povjerenju. To bi sada bilo 48 od ukupno 315 zastupnika.

  ERG je u srijedu objavio prijedlog kako bi Britanija mogla izići iz EU-a bez vraćanja tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske, što je jedno od najtežih pitanja u pregovorima.

  Na sastanku nisu sudjelovali svi visoki članovi te skupine, a razgovarali su o mogućim scenarijima za brexit ovisno o tome hoće li May postići dogovor s EU-om.

  Britanski list Sun objavio je u srijedu da Mayin ured priprema tajne planove za odbacivanje njezina prijedloga za brexit ako ga europski čelnici idući tjedan ne prihvate.

  Izdvajamo