TEŽI SLUČAJEVI COVIDA-19

NAJTEŽI TRENUCI BORISA JOHNSONA: ŠTO ZNAČI KAD NETKO S KORONOM ZAVRŠI NA INTENZIVNOJ Većini ustreba respirator, prijeti i opasnost od citokinske oluje

Boris Johnson
 Picture-Alliance via AFP

Britanski premijer Boris Johnson prebačen je na intenzivnu njegu bolnice St. Thomas zbog koronavirusa. Kako piše The Guardian, premještanje Johnsona na intenzivnu sugerira da mu niti maska za kisik koja je bila dostupna na odjelu na kojem se nalazi od nedjelja nije mogla pomoći s respiratornim problemima uzrokovanim koronom.

Većina ljudi na intenzivnoj, prema WHO-u, treba respirator. Oko 15 posto oboljelih od COVID-19 razvije ozbiljne simptome i potrebno im je liječenje kisikom u bolnici, dok dugih 5 posto završi na intenzivnoj njezi i respiratoru.

Svi koji završe na respiratoru su pod sedativima. U dušnik pacijenta stavlja se cijev kako bi zrak iz respiratora moga ući u pacijentova pluća.

55-godišnji Johnson je pri svijesti, ali je prebačen na intenzivnu njegu kao mjera predostrožnosti u slučaju da će morati biti stavljen na respirator.

Ipak, 63 posto onih koji završe na intenzivnom odjelu u prva 24 sata završe na respiratoru, koji je ključan za liječenje teških slučajeva oboljenja od COVID-19.

Oni koji imaju najteže simptome uzrokovane novim koronavirusom završe na ECMO-u, tzv. umjetnim plućima koja održavaju i pluća i srce ukoliko im je život ugrožen.

Johnson je na intenzivnoj završio budući da već deset dana ima simptome koronavirusa, uključujući temperaturu, koji ne popuštaju.

Tijekom prvi tjedan dana borbe s koronavirusom, imunitet se nekako uspijeva boriti protiv virusa, no oni koji se ne oporave do kraja, već sredinom drugog tjedna bolesti počinju imati vrućicu i ozbiljne respiratorne probleme.

U tom drugom tjednu, u svom pokušaju borbe protiv virusa stvara se fenomen "citokinske oluje", pretjeranog imunog odgovora organizma.

Pretjerana reakcija imunosnog sustava smatra se glavnim čimbenikom katastrofalnog zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od novog koronavirusa.

Prema posljednjem izvješću nacionalnog centra za reviziju i istraživanje (IANARC) o pacijentima koji su do sada primljeni na intenzivnu, čak 2.621 osoba koja je završila na intenzivnoj još se uvijek nalazi na tom odjelu.

Većinom se radi o osobama u 60-tim godinama, a 73 posto čine muškarci. Više od 35 posto ima problema s pretilošću, a njih 37 posto s debljinom.

Profesor Derek Hill sa Sveučilišnog koledža u Londonu ustvrdio je da je britanski premijer otišao u bolnicu zbog poteškoća s disanjem te da je bio na kisiku i da je bio svjestan.

- No, kao što se često događa s Covid-19, njegovo se stanje sada pogoršalo, pa je primljen na intenzivnu njegu gdje je vrlo vjerojatno da će ga staviti na respirator kako bi disao.

Respirator može biti neinvazivan u obliku specijaliziranih maski, ali u slučajevima COVID-19, preporučuje se invazivna ventilacija - kazao je.

- Još nije jasno diše li Boris Johnson samostalno ili uz pomoć respiratora - kazao je Hill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:33