SAMOZVANI 'KALIF'

NAJTRAŽENIJI SVJETSKI TERORIST NA PRVOJ SNIMCI JOŠ OD VREMENA KAD JE IS DRŽAO POLA IRAKA Al-Bagdadi se dramatično udebljao i osijedio, najavio osvetu

 
Abu Bakr al-Bagdadi
 Islamic State Group/Al Furqan Media Network / REUTERS

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi nakon dugo vremena oglasio se novom videoporukom, piše Reuters.

Al-Bagdadi se oglasio na snimci koja traje punih 18 minuta, a koju je u ponedjeljak prenijela Islamska država preko svoje medijske mreže Al Furqan.

Osoba koja je predstavljena kao al-Baghdadi izjavljuje da "je sada završena bitka za Baghouz" govoreći o posljednjem utočištu ultraradikalne skupine na istoku Sirije koje je palo 23. ožujka. Najtraženiji svjetski terorist potom kaže da će se grupa "osvetiti za ubojstva i zatvaranje njihovih boraca'.

Čovjek s bradom koji izgleda kao al-Bagdadi u videu sjedi na podu prekriženih nogu dok diktira poruku, a ako njega je nekoliko osoba čija su lica prekrivena. Na početku snimke pojavljuje se i pisana poruka u kojoj stoji da je video snimljen početkom travnja.

Autentičnost i vrijeme snimanja videa još nije moguće potvrditi, navodi Reuters. Ako se autentičnost snimke ipak potvrdi, to bi bilo prvo javno obraćanje al-Bagdadija u videosnimci nakon što je održao propovijed u velikoj džamiji u Mosulu u srpnju 2014. godine.

Zadnja poruka koja se pripisuje al-Baghdadiju je audio snimka objavljena u kolovozu 2018, a stručnjaci drže da se najtraženiji čovjek na svijetu skriva u sirijskoj pustinji. Sjedinjene Države nude 25 milijuna dolara za njegovo uhićenje.

Inače, na samoj snimci se al-Bagdadi čini prilično deblji nego je bio prije skoro pet godina, a kosa i brada su mu vidljivo posijedile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:01