'TO JE NAPAD NA SLOBODU GOVORA'

Najveća švicarska stranka optužila YouTube za cenzuru nakon blokade videosnimke

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2019. u 23:05

Eritrean migrants receive food after arriving by plane from Italy at the first registration camp in Erding near Munich, Germany, November 15, 2016. REUTERS/Michael Dalder - D1BEUMZGOEAA
Michael Dalder / REUTERS

Ilustracija

 

YouTube je zbog poticanja "na mržnju" povukao videosnimku kritičnu prema navodnim kaznenim djelima koje su u Švicarskoj počinili Eritrejci, a snimku je objavila najveća švicarska stranka UDC, koja je u četvrtak osudila "cenzuru" što je provodi društvena mreža.

Na snimci koja se može vidjeti na mrežnoj stranici ciriškog ogranka UDC-a, protuimigrantske populističke stranke, opisano je nasilje koje su u Švicarskoj navodno počinili Eritrejci i tvrdi se da oni nisu "pravi izbjeglice" jer nisu ugroženi u svojoj domovini.

 

"YouTube blokira našu videosnimku. Mislimo da je to cenzura i napad na slobodu govora", upozorio je ciriški ogranak UDC-a na Twitteru.

UDC je od 2003. najveća švicarska stranka. Na parlamentarnim izborima 20. listopada ima izgleda da ponovo bude prva stranka, pokazuju ankete.

Tajnik i predsjednik ciriškog UDC-a Martin Suter rekao je, odgovarajući na upit France Pressea, da je Googleu, koji je od 2006. vlasnik YouTubea, uložio prigovor i zatražio da snimku vrati na internet. "Dali smo Googleu vremena do 13. listopada", dodao je u elektroničkoj pošti.

Snimka u trajanju od 1 min. i 26 sek. uz zlokobnu glazbu i krvavu švicarsku zastavu u pozadini govori o "ubodima nožem, silovanju, nasilju, zlostavljanju i delinkvenciji" koje UDC pripisuje Eritrejcima.

YouTube je na svojoj mrežnoj stranici objavio da je "snimku povukao jer ne poštuje pravilo YouTubea o sadržaju koji potiče na mržnju".

Eritrejci su lani bili najčešći tražitelji azila, premda je Švicarska 2017. odlučila da će pooštriti uvjete prihvata i da im izbjeglički status više neće dodjeljivati automatski.

Broj zahtjeva za azil koje podnose Eritrejci i dalje pada, pa je u odnosu na 2017. (2.825 zahtjeva) pao za 16,3 posto, pokazuju službeni podatci.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo