AMERIČKI IZBORI

Najveće svjetsko natjecanje u nepopularnosti, glas za Clinton zbog straha od Trumpa

Reuters
 Reuters

Predsjednički izbori u SAD-u mogli bi se pretvoriti u najveće natjecanje u 'nepopularnosti u povijesti'.

U anketi koju provode Reuters i Ipsos gotovo polovica birača izjasnila se da će na izbore 8.studenog izaći glasovati za Hillary Clinton ili Donalda Trumpa ne zato što ih uistinu podržavaju već kako bi spriječili suparničkog kandidata da dođe na vlast.

To pokazuje duboku ideološku podijeljenost u SAD-u kao i zastrašenost građana promjenama koje će nastupiti u slučaju da pobijedi kandidat stranke koju oni ne podržavaju. No, ni glasači koji tradicionalno glasaju za Demokrate nemaju povjerenja u bivšu prvu damu Hillary Clinton, ali se boje tajkuna Donalda Trumpa pa će joj ukoliko izađu na izbore ipak 'pokloniti' svoj glas.

- Ovaj fenomen naziva se negativna naklonjenost, objasnio je za Reuters Larry Sabato, ravnatelj Centra za politiku Sveučilišta Virginija.

- Ako želimo pokazati što to u praksi znači nismo mogli pronaći bolje primjere od Trumpa i Clinton, dodao je Sabato.

Trump je ipak osvojio veliku naklonost dijela biračkog tijela zbog svojim radikalnim stavovima o muslimanima u SAD-u, odnosima s Meksikom kao i najavljenim promjenama u međunarodnoj trgovini.

Bivša državna tajnica i nekadašnja prva dama Hillary Clinton također je osvojila naklonost dijela birača svojim obećanjem da će slijediti politiku svog prethodnika Baracka Obame. No, ta ista odluka mnoge koji smatraju da Obama nije ostvario veliki dio onoga što je obećao, odvratio je od toga da joj udijele svoj glas.

U anketi je glasačima postavljeno pitanje koja je njihova primarna motivacija da izađu na glasovanje i svoju podršku daju jednome od kandidata. Oko 47 posto onih koji podupiru Trumpa odgovorilo je kako će izaći isključivo zato da ne pobijedi Hillary Clinton. Njih oko 43 posto za Trumpa će glasovati zbog njegovi političkih stavova, a njih 6 posto kazalo je kako im se sviđa njegova osobnost.

Slični odgovori prevladali su među glasačima Hillary Clinton. Oko 46 posto njih njoj će glas udijeliti zato jer ne žele vidjeti Donalda Trumpa na čelu države. Njih 40 slaže se s njenim političkim stavovima, a njih 11 posto kazalo je kako im se sviđa njena osobnost.

Stručnjaci ipak očekuju kako će se ovo do izbora promijeniti te kako će i Clinton i Trump odabrati strategije koje im donose najviše glasova.

- U svakom slučaju, ovo će biti izrazito prljava, negativna kampanja. Što ćemo se više bližiti izborima to će biti gore, kazao je Alan Abramowitz, profesor na Sveučilištu Emory.

Istraživanje Pew Research Centera iz 2014. pokazalo je da se glasači demokrata i republikanca međusobno sve teže toleriraju proteklih nekoliko desetljeća. U 2014. vi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:54