CRNE BROJKE

Najveće željezničke nesreće: U Zagrebu je '74. poginulo 153 ljudi

Reuters

Stravična nesreća u Belgiji samo je jedna u nizu tragedija koje su obiježile željeznički promet u Europi

BRUXELLES - Sudar dvaju vlakova u Belgiji dogodio se na prometnom čvorištu međugradskih i međunarodnih linija i izazvao kaos u željezničkom prometu. Prekinut je promet prema jugozapadu zemlje, ali i prema Francuskoj i Velikoj Britaniji. Brzi vlakovi kompanije Eurostar do daljnjega neće prometovati prema Londonu, a isto je putnicima poručila kompanija Thalys koja je obustavila polaske prema Parizu.

Stravična nesreća u Belgiji samo je jedna u nizu tragedija koje su obiježile željeznički promet u Europi.

- Italija, 2009.: Vlak koji je prevozio gorivo iskočio je iz tračnica 30. lipnja kraj turističkog naselja Viareggio te izazvao eksploziju u kojoj je poginulo 29 osoba i uništeno više kuća.

- Španjolska, 2006.: Najmanje 30 osoba je poginulo u sudaru podzemnog vlaka u gradu Valenciji.

- Crna Gora, 2006.: U vlaku koji je u siječnju iskočio iz tračnica zbog kvara kočnica u Podgorici je poginulo 43 ljudi.

- Italija, 2005.: U sudaru lokalnog putničkog i teretnog vlaka u blizini Bologne u siječnju 2005. godine poginulo je 17 osoba

- Turska, 2004.: Brzi vlak na liniji Istanbul-Ankara 22. srpnja 2004. iskočio je iz tračnica na sjeverozapadu zemlje u blizini grada Pamukova. Poginulo je 37 ljudi.

- Zagreb, 1974.: Najgora željeznička nesreća u hrvatskoj povijesti se dogodila na Glavnom kolodvoru 30. kolovoza 1974. godine. Poginulo je 153 ljudi. Brzi vlak ‘Direkt Orijent' koji je vozio iz Vinkovaca oko 23 sata je brzinom od 104 km/h na uletio na kolodvor i došlo je do sudaranja vagona. Vlakom su upravljali iscrpljeni i neispavani strojovođa i njegov pomoćnik koji su prije kobnog trenutka radili bez odmora dva dana.

- Francuska, 1917.: Kraj Mondanea se dogodila najgora željeznička nesreća u Europi u kojoj je bilo između 540 i 800 mrtvih. Prepuni vojni vlak izletio je iz tračnica i zapalio se u vrijeme Prvog svjetskog rata, u rujnu 1917.

Izdvajamo