VELIKA INVESTICIJA

NAJVEĆI EUROPSKI AERODROM DOBIVA TREĆU PISTU Britanski zastupnici odobrili proširenje Heathrowa

 REUTERS

Britanski zastupnici su u ponedjeljak navečer odobrili izgradnju treće uzletno-sletne staze u londonskoj zračnoj luci Heathrowu, najvećoj u Europi po broju putnika, nakon žustre rasprave koja bi mogla dobiti sudski epilog.

Za projekt je glasovalo 415 zastupnika a 119 je bilo protiv. Vlada je prisilila zastupnike Konzervativne stranke, duboko podijeljene u vezi s tim pitanjem, da podupru projekt. Naputak je u četvrtak potaknuo ostavku državnog tajnika za međunarodnu trgovinu Grega Handsa.

"Građane se zaobišlo tijekom čitavog procesa", istaknula je bivša državna tajnica za promet, konzervativna zastupnica Justine Grenning. "Da bi vaš glas nešto značio, morate biti veliki sindikat ili velika kompanija, što je potpuno neprihvatljivo".

Projektu su se usprotivili civilno društvo i aviokompanije, prvi strahujući od buke i od dodatnog onečišćenja okoliša zbog pojačanog prometa, a drugi od njegovih financijskih posljedica.

Greenpeace je već najavio da će odluku osporiti na sudu.

"Trebalo je proći 50 godina da se dogodi ovo povijesno glasovanje koje je najvažnija odluka ovog naraštaja u vezi s prometom", istaknuo je uoči glasovanja ministar prometa Chris Grayling. "Heathrow je danas prekrcan", rekao je opravdavajući proširenje.

Po ministrovim riječima, izgradnja treće piste trebala bi se završiti do kraja 2025. a financirat će ju privatni sektor. Projekt vrijedan 15,9 milijarda eura treba omogućiti otvaranje 114.000 radnih mjesta do 2030.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson, velik protivnik projekta, bio je zapažen po svojoj odsutnosti jer je bio na putovanju u Afganistan, uz blagoslov premijerke May.

S više od 75 milijuna putnika na godinu zračna luka Heathrow je prva u Europi po broju putnika. Trenutačno prima više od 80 aviokompanija koje lete na više od 200 odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:41