CYBER TERORIZAM

Najveći hakerski napad ikad: Kinezi na 18 minuta ‘oteli’ 15 posto interneta

Zbog napada je izbio i diplomatski skandal jer je promet američkog Senata išao preko kineskih servera
 SIPA

ZAGREB - U travnju ove godine 15 posto kompletnog internetskog prometa na 18 minuta se odvijalo isključivo preko kineskih servera, što se smatra najvećim hakerskim napadom na internetski promet u povijesti. Zbog toga je od jučer vrlo popularan izraz “Kako je Kina ukrala internet?” s obzirom na to da je napad izvela najveća kineska državna telekomunikacijska kompanija.

Preusmjeravanje

Naime, China Telecom je 8. travnja 2010. punih 18 minuta slao krive informacije o preusmjeravanju prometa. Njihovi su ruteri tako slali poruke da su njihovi serveri najbrži put između dvije web točke, odnosno nakon što bi korisnici ukucali neku web adresu, kineski telekom je njihov upit preusmjeravao preko svojih servera umjesto da su njihovi upiti išli preko servera u državama u kojima žive. Na taj su se način svi podaci koji su išli preko kineskih servera bez problema u Kini mogli kopirati i čitati.

Cijela priča izazvala je i veliku diplomatsku aferu jer se, među ostalim, krivo preusmjeravao promet koji je dolazio s adresa američkog Senata, Ureda američkog državnog tajnika za obranu, NASA-e, te američkog Ureda za trgovinu. Također se istražuju navodi da su kopirani podaci koji su dolazili iz nekoliko vladinih ureda Velike Britanije.

Uklete minute

S obzirom na to da su napadom zahvaćene vladine agencije i uredi SAD-a i Velike Britanije, sigurnosne službe u te dvije države sumnjaju da je u tih “ukletih” 18 minuta u kineskim rukama završila velika količina državnih tajni, ali i kompletna e-mail korespondencija koja se odvijala u tim minutama.

Iako je napad trajao samo 18 minuta, preko kineskih je servera sasvim sigurno “usisano” stotine terabajta kriptiranih podataka, a nitko ne zna što se dogodilo s ukradenim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20