SAUDIJSKA ARABIJA

NAJVEĆI IZVOZNIK NAFTE NA SVIJETU I SAVEZNIK WASHINGTONA Kontroverzna monarhija u kojoj je rođen islam glavni je američki igrač u borbi protiv Irana

 
u sredini: Mohamed bin Salman, mladi saudijski prijestolonasljednik koji odnedavno vuče sve konce u Saudijskoj Arabiji
 Reuters

Odgovornost Saudijske Arabije za nestanak ili ubojstvo novinara Jamala Khashoggija mogla bi se pokazati vrlo problematičnom za Sjedinjene Države, budući da je ta zemlja ključni čimbenik na Bliskom istoku i sunitski suparnik šijitskom Iranu, kao i najveći izvoznik nafte na svijetu i saveznik Washingtona.

Najveći izvoznik nafte

Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte na svijetu i prvo arapsko gospodarstvo. Zemlja ima druge najveće svjetske rezerve nafte, nakon Venezuele.

No, suočena s gospodarskim poteškoćama, morala je jako smanjiti svoju javnu potrošnju nakon pada cijena nafte 2014. godine.

Kako bi diverzificirala gospodarstvo, previše ovisno o crnom zlatu, Saudijska Arabija je 2016. usvojila veliki plan reformi pod nazivom "Vizija 2030.", čiji je središnji element turizam. Taj plan predviđa također izlazak na burzu jednog dijela naftnog diva Saudi Aramco.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je 9. listopada prognoze gospodarskog rasta za Saudijsku Arabiju zahvaljujući povećanoj proizvodnji nafte.

Saudijsko gospodarstvo, koje je prošle godine palo 0,9 posto, trebalo bi porasti za 2,2 posto 2018. i 2,4 posto iduće godine.

Sveta mjesta islama

U toj pustinjskoj zemlji, u kojoj je 622. rođen islam, nalaze se dva glavna sveta mjesta za muslimane, Meka i Medina. Svake godine, više od dva milijuna muslimana iz cijelog svijeta dolaze onamo na hodočašće (hadž).

Saudijska Arabija sebe smatra zaštitnikom sunizma, a prakticiranje svake druge vjere je službeno zabranjeno. Šijitska manjina (oko 10 posto stanovnika) živi na istoku kraljevstva.

Šerijat

Saudijska Arabija je nasljedna monarhija u kojoj su političke stranke zabranjene. Od 1992. na snazi je fundamentalistički zakon upisan u ustav, koji se temelji na šerijatu (islamskom zakonu), a od 2013. ima Savjetodavno vijeće koje čine žene.

Zemlja ima smrtnu kaznu za terorizam, ubojstvo, silovanje, oružanu pljačku i krijumčarenje droge. Bilježi jednu od najvećih stopa egzekucija na svijetu.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo meets with the Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman during his visits in Riyadh, Saudi Arabia, October 16, 2018. REUTERS/Leah Millis/Pool
REUTERS
Mike Pompeo i Mohammed bin Salman

Godine 2017., prijestolonasljednik Mohamed bin Salman obećao je "umjerenu" i "tolerantnu" Saudijsku Arabiju, u želji da raskine s imidžom zemlje koju se smatra izvoznikom vehabizma, radikalne verzije islama kojom su inspirirani mnogobrojni džihadisti.

Kraljevstvo je u međuvremenu pokrenulo gospodarske i društvene reforme dopustivši, primjerice, ženama da voze automobile te otvaranje kina. No i dalje je jedna od najrestriktivnijih zemalja na svijetu kada je riječ o pravima žena.

Suparnik Irana

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran već se desetljećima bore za prevlast u regiji i u svim su krizama bili na suprotnim stranama.

Tijekom rata između Irana i Iraka (1980.-1988.), Rijad je financijski pomagao irački režim Sadama Huseina.

Od 2012., Teheran i Rijad su na suprotnim stranama u ratu u Siriji.

Iran, kojemu pomaže libanonski šijitski pokret Hezbolah, glavni je regionalni saveznik režima Bašara al-Asada kojem pruža vojnu i financijsku pomoć. Saudijska Arabija protivnik je pak sirijskog predsjednika i podržava pobunjeničke skupine.

U Jemenu, Rijad od ožujka 2015. predvodi sunitsku koaliciju koja se bori protiv pobunjenih Hutua, optužujući Iran da ih podržava.

U siječnju 2016., Rijad je prekinuo odnose s Teheranom nakon napada na svoje veleposlanstvo tijekom prosvjeda protiv egzekucije jednog šijitskog oporbenog čelnika.

U lipnju 2017., Saudijska Arabija i nekoliko njezinih saveznika raskinulo je odnose s Katarom i nametnulo mu kopneni, pomorski i zračni embargo optužujući ga da je povezan s Iranom.

Saveznik Washingtona

Saudijska Arabija dugogodišnji je saveznik Sjedinjenih Država i njihovi se odnosi temelje na sigurnosti i nafti.

Otkako je došao na vlast, američki predsjednik Donald Trump odlučno je stao na stranu Saudijske Arabije.

Upravo je u toj zemlji, koja ga je u svibnju svečano primila, što je bio njegov prvi službeni put u inozemstvo, pozvao na "izolaciju" Irana kako bi se ograničio njegov utjecaj u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:05