NAPETO NA GOLANSKOJ VISORAVNI

NAJVEĆI OKRŠAJ IKAD IZMEĐU DVA PROTIVNIKA Iran podržao sirijsko pravo na obranu od Izraela: 'Kad ih već međunarodna zajednica ohrabruje...'

Benjamin Netanyahu (lijevo), ajatolah Ali Hamenei (skroz desno)
 REUTERS

Iran je u petak podržao pravo Sirije da se brani od izraelske agresije, objavila je državna televizija te optužila druge što su šutjeli nakon napada na ključnog iranskog regionalnog saveznika.

"Iran snažno osuđuje ... (izraelske) napade na Siriju. Šutnja međunarodne zajednice ohrabruje izraelsku agresiju. Sirija ima svako pravo braniti se", prenose mediji izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Bahrama Kasemija.

Izrael je rekao da je napao gotovo svu iransku vojnu infrastrukturu u Siriji u četvrtak, nakon što su iranske snage iz Sirije prvi put ispalile rakete na teritorij pod izraelskom kontrolom na Golanskoj visoravni, u najvećem okršaju ikad između dva protivnika.

Sukob se dogodio dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz multinacionalnog iranskog sporazuma koji je dogovoren u svrhu ograničenja iranskog nuklearnog programa.

Teheran podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Nakon Islamske revolucije 1979. Iran je odbio priznati Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32