PARNICA IZ 1983.

Nakon 36 godina završena podjela Titove ostavštine

 Fotografija iz privatnog albuma Predraga Lalevića

Nasljednici nekadašnjeg maršala Josipa Broza Tita uskoro će postati vlasnici njegove imovine koja nije baš tako mala kao što se desetljećima tvrdilo u medijima.

U utorak je zaključena ostavinska rasprava na Prvom osnovnom sudu u Beogradu i u roku od 30 dana očekuje se sudska presuda. Tako će, poslije skoro 36 godina od Titove smrti, biti okončan pravni postupak kojim će se regulirati pitanje njegova nasljedstva i imovine.

Ostavinsku raspravu pokrenuo je u prosincu 1983. Titov, sada pokojni, sin Žarko, iz braka s Pelagijom Belousovom dok je bio zarobljen u Rusiji.

Nekadašnji beogradski Četvrti općinski sud donio je rješenje o podjeli imovine još davne 1989., ali je to osporavala Titova udovica Jovanka Broz, a Ustavni sud Srbija i Crne Gore je 2000. proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces u kojem je iznova trebalo utvrditi koje su privatne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Dio traže Karađorđevići

Titovi zakoniti nasljednici su sin Mišo (čija je majka Njemica Herta Haas) i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svjetlana i Edvard Broz. A u sudskom postupku sudjeluju i predstavnici razbaštinjene srpske kraljevske obitelji Karađorđević, koji traže da se iz ostavštine izuzme imovina koja je pripadala njihovim precima. Popis osobne imovine Josipa Broza Tita pokazuje da će dobro proći nasljednici bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Na popisima s Titovom ostavštinom koja će se podijeliti nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s briljantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porculana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi i albumi sa slikama.

U prošlosti je Jovanka Broz podnijela nekoliko podnesaka sudu s popisom svoje osobne imovine u kojoj su se, uz nakit, nalazile skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora u Beogradu i dva vozila iz garaže na Brionima, marki Rolls-Royce, Lincoln i jedan bijeli Cadillac.

Intrigira informacija da nitko ne zna gdje su nestala dva raritetna predmeta. Iza Tita je ostao i čuveni Orden Suvorova, iznimne vrijednosti, koji su dobili i Staljin te Žukov, koji su Broza 1948. namjeravali skratiti za glavu. Tu je i kamen s Mjeseca, poklon američkih astronauta.

Nedostupne pokretnine

Usto, najviše se spekuliralo o sadržaju njegova sefa u Narodnoj banci Srbije, koji je prije dvije i pol godine otvorila i popisala Komisija predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, nositelja titule četničkog vojvode. Mediji su prenijeli kako je Komisija uvidom u sadržaj sefa zaključila da “pokretnosti koje čine sadržinu depoa ne spadaju u sastav ostavštine J. B. Tita”.

Bilo je tamo svega - na popisu stvari iz sefa je veća količina zlatnog nakita, velika kolekcija novčića za koju se sumnja da je pripadala knezu Pavlu Karađorđeviću, ručni i džepni satovi s monogramom Josipa Broza Tita, žuti prah, za koji se vjeruje da je zlatni, kao i zlatne poluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:36