NA UVID JAVNOSTI

NAKON GOTOVO 50 GODINA FBI ZA JAVNOST OTVORIO DOSJE O MISTERIOZNOM BIĆU Evo što o krupnom dlakavom stvorenju kažu tajni dokumenti

 
Bigfoot
 Profimedia, Alamy

FBI je u srijedu objavio 22 arhivska dokumenta iz 1970. godine koji dosad nisu bili dostupni javnosti. Ured je, naime, prije 49 godina bio otvorio istragu o mogućem postojanju Bigfoota.

Federalni istražitelji otvorili su tada istragu na zahtjev Petera Byrnea, lovca na Bigfoota iz Oregona koji je desetljećima pokušavao dokazati da je dlakavo mitsko biće stvarno.

Youtube screenshot
Peter Byrne ni danas kao 93-godišnjak ne odustaje od tvrdnje kako Bigfoot postoji i kako ga je vidio

"Hoćete li ljubazno objaviti zapisnik, jednom za svagda i obavijestite nas je li FBI pregledao dlake koja bi mogla biti dlake Bigfoota, a ako jest, objaviti rezultate analize”, napisao je Byrne u pismu datiranom 26. kolovoza 1976. godine.

"Molim vas da ozbiljno shvatite naše istraživanje kao i pitanje koje traži odgovor”.

FBI

Byrne koji je bio šef "Bigfoot informacijskog i izložbenog centra" koji je sponzorirala Akademija primijenjenih znanosti iz Bostona, na kraju je 1976. godine uvjerio FBI da analizira tajanstvene uzorke kose i tkiva, s nadom da će dokazati postojanje Bigfoota ili Sasquasha, kako se još naziva misteriozno dlakavo biće za koje je Byrne vjerovao da luta šumama američkog sjevera i prostranstvima Kanade.

FBI

Iz FBI-ja su rekli kako su na Byrneov zahtjev analizirali 15 donešenih neidentificiranih uzoraka kose i tkiva radi "znanstvenog istraživanja", a pokazalo se kako dlaka "tajanstvene životinje" pripada vrsti iz obitelj jelena.

"Dlake koje ste dostavili u laboratorij FBI-ja u ime "Bigfoot informacijskog i izložbenog centra" pregledane su transmisijskom mikroskopijom incidentnog svjetla”, napisao je pomoćnik ravnatelja FBI-ja Jay Cochran u pismu Byrneu iz prosinca 1976. godine.

FBI

Agencija je zatvorila istragu 1977., ali to nije zaustavilo istraživače amatere u potrazi za dlakavim stvorenjem na globalnoj razini.

Štoviše, Byrne, sada 93-godišnjak kaže kako bez obzira na analizu FBI-ja nema sumnje kako je Bigfoot stvaran.

FBI

"Bio sam u potrazi puno radno vrijeme, sedam dana u tjednu", rekao je Byrne u intervjuu za CNBC u srijedu, pozivajući se na svoje ranije potrage za Bigfootom, te da je i danas još uvijek aktivan u potrazi, premda mu je danas to ipak samo hobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:00