PREGOVORI O PREKIDU VATRE

NAKON HAFTAROVA NAPADA NA LUKU TRIPOLI Međunarodno priznata vlada u Libiji prekida pregovore koje je organizirao UN

 AFP

Međunarodno priznata vlada Libije prekinula je pregovore koje je organizirao UN s ciljem zaustavljanja rata oko glavnog grada, nakon što su istočne snage u utorak granatirale Tripolijevu luku, usmrtivši tri osobe i umalo pogodivši eksplozivni tanker za plin.

UN je u Ženevi domaćin pregovora o prekidu vatre između međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Tripoli i Libijske nacionalne vojske (LNA) na istoku, koju vodi zapovjednik Khalifa Haftar.

LNA je u utorak granatirala luku Tripoli, rekavši prvo da je napala turski brod koji je donosio oružje, a kasnije da je pogodila skladište oružja. Tri civila su ubijena, a pet ranjeno, priopćile su snage Tripolija.

Kao odgovor na napad LNA, Vlada nacionalnog jedinstva Tripoli priopćila je da obustavlja svoje sudjelovanje u pregovorima o prekidu vatre, "dok se protiv napadača ne poduzmu čvrsti odgovori", poručivši pritom da će "odlučno odgovoriti na napad u odgovarajućem vremenu".

"Pregovori ne znače ništa bez trajnog primirja koje jamči povratak prognanika i sigurnost glavnog grada i ostalih gradova", poručili su.

Državna naftna kompanija (NOC) je priopćila da su projektili udarili svega nekoliko metara od visoko eksplozivnog tankera koji je istovarivao tekući naftni plin u luku, te je morala evakuirati tankere s gorivom iz tog područja i otkazati istovar.

Mustafa Sanala, šef NOC-a, upozorio je da Tripoli nema operativna skladišta goriva jer je glavno skladište evakuirano zbog borbi. "Posljedice će biti neizbježne: rad bolnica, škola, elektrana i drugih vitalnih službi bit će narušen", rekao je.

Libija, zemlja bogata naftom podijeljena je između rivalskih vlada na istoku i zapadu, a svaku podržava niz stranih država. Haftara podupiru Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija. S druge strane, Turska, Italija i Katar podržavaju oslabljenu vladu premijera Fayeza al-Serraja u Tripoliju.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011., kad je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Snage predvođene Haftarom u travnju prošle godine pokrenule su napad na Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:47