POTVRDA STABILNOSTI

Nakon izbora počinje rađanje novog, demokratskog Iraka

Već je veliki odaziv na izbore pokazao da Iračani žele graditi novu državu u miru
 Reuters

BAGDAD - Pet dana nakon što su milijuni Iračana umočili prst u ljubičastu tintu na biralištima i glasali za nekog od 6200 pretendenata za 325 mjesta u parlamentu danas su konačno objavljeni prvi privremeni rezultati. Prema podacima iz pet od 18 iračkih provincija, u kojima je prebrojana najviše trećina glasova, trenutni irački premijer Nuri al-Maliki na čelu Saveza za državu zakona, vodi mrtvu trku s Iyadom Allawijem, bivšim premijerom i sekularnim šijitskim šefom bloka Iraqiya koji se udružio sa sunitima te isplivao kao najjači izazivač za mjesto premijera.

Čupanje oko saveznika

Ako kompletni privremeni rezultati 18. ožujka, te konačni krajem mjeseca, potvrde taj omjer snaga, Maliki i Allawi će se najvjerojatnije “počupati” oko kurdskih i sunitskih političkih saveza.

No, pravi test tek slijedi. Dok rezultati polagano kapaju, na vidjelo izlazi duboka iračka religijska i politička podijeljenost, koja oslabljuje vjeru u formiranja stabilne vlasti u Iraku. Svi su se, naime, složili da ni jedna politička opcija neće osvojiti 163 mjesta u parlamentu, koliko je potrebno za formiranje većinske vlade, te da bi politička preslagivanja mogla trajati mjesecima i destabilizirati zemlju.

Polaganje ispita

Upravo tu bi trebala pasti ili pak položiti ispit novorođena iračka demokracija. Pokazat će se mogu li irački suprotstavljeni politički savezi složiti vladu a da njihova neslaganja ne prerastu u sukobe na ulici, što se već dogodilo 2005. godine.

Prva naznaka problema je optužba Allawijeva bloka za izbornu prijevaru, jer su njezini promatrači navodno pronašli glasačke listiće u smeću u Kirkuku (uvjeravanje sunita da su prevareni moglo bi ih još više otuđiti i stvoriti eksplozivnu situaciju). Zasad je još uvijek sve u granicama političkog dijaloga - Maliki, koji je u međuvremenu bio na operaciji ciste, tvrdi da Iraqiya pretjeruje, a izborna komisija da će istražiti sve primjedbe (navodno ih je pristiglo 1000).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22