PROBLEM LIKVIDNOSTI

NAKON KATARA, OPEC OSTAJE BEZ JOŠ JEDNE ČLANICE Međunarodni kartel zemalja izvoznica nafte napušta i Ekvador

Naftna platforma u Ekvadoru
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Ekvador je najavio izlazak iz članstva Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) početkom iduće godine zbog problema s proračunom.

Ta južnoamerička zemlja želi proizvoditi više sirove nafte kako bi povećala proračunske prihode. Zbog toga su više puta prekršili dogovorene proizvodne kvote u sklopu OPEC-a.

"Odluka proizlazi iz problema i unutarnjih izazova kojima se zemlja mora pozabaviti vezano za održivost proračuna", objavilo je ekvadorsko ministarstvo energetike u utorak u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

"Mjera je u skladu s vladinim planom smanjenja javne potrošnje i generiranja novih prihoda", dodaje se.

Ekvador proizvodi oko 545.000 barela sirove nafte dnevno, a ima problema s likvidnošću zbog velikog proračunskog manjka i inozemnog duga. U veljači je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postigao dogovor o kreditu od 4,2 milijarde dolara, od čega su mu odmah isplaćena 652 milijuna.

Ujedno im se otvorila mogućnost za dodatnih šest milijardi dolara zajma. Unatoč odluci o istupanju iz članstva, Ekvador će i dalje podupirati OPEC-ova nastojanja da se stabilizira svjetsko tržište nafte, priopćilo je ministarstvo.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuju opskrbu od početka ove godine za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene nafte. Sporazum je u srpnju produljen do ožujka 2020. godine.

Izlazak Ekvadora iz članstva neće prouzročiti probleme u naftnom kartelu, smatra Rene Ortiz, bivši ekvadorski ministar energetike. "Posrijedi je u prvom redu političko pitanje", dodaje.

Ekvador je postao članom OPEC-a 1973. godine, izašao je iz članstva 1992. godine i ponovo mu pristupio 2007.

I druge su zemlje iz proračunskih razloga istupale iz naftnog kartela. Indonezija je 2016. suspendirala članstvo jer je željela povećati proizvodnju nafte, a Katar je izašao 1. siječnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:30