SKANDAL U DEŽELI

NAKON OBJAVE ŠOKANTNE SNIMKE: U Sloveniji uhićen zapovjednik naoružane paravojne postrojbe

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 12:28

Screenshot

 

Slovenska policija priopćila je u četvrtak da je uhitila dvije osobe osumnjičene za ugrožavanje ustavnog poretka zemlje, dok lokalni mediji javljaju da je uhićenih više te da je riječ o članovima paravojne skupine Štajerska garda i njihovom vođi i osnivaču Andreju Šiški, predsjedniku vanparlamentarne stranke Ujedinjena Slovenija.

Uhićenje je uslijedilo nakon što su se početkom tjedna na društvenim mrežama pojavile video snimke i fotografije više desetaka postrojenih maskiranih muškaraca u jednoj šumi, od kojih su neki imali oružje, a Šiško - bivši desničarski predsjednički kandidat na zadnjim izborima - potvrdio da je on njihov vođa i osnivač.

Policija je rano jutros objavila na Twitteru da je uhitila dvije osobe, dok neki mediji navode da ih je uhićeno više i da je među njima i Šiško, što policija nije htjela potvrditi.

"Policija je jutros pritvorila dva osumnjičenika zbog kaznenog djela poticanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja", objavljeno je na Twitter profilu ravnateljstva policije.

Policijska akcija protiv te skupine odvija se na području Maribora i Murske Sobote.

"Policija je proteklih dana sa svom ozbiljnošću i u okviru zakonskih ovlasti koje ima vodila postupanja u vezi sa slučajem o kojemu su bile objavljene snimke na društvenim mrežama", navodi policija.

Pozvala je sve koji raspolažu dodatnim informacijama o okupljanju Štajerske straže kod sela Apače 1. rujna da pomognu policiji u istrazi.

Video snimka koja prikazuje nekoliko desetaka maskiranih ljudi kako vježbaju i nose sjekire i puške izazvao je osude širom Slovenije.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo