SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

'NAKON OVOGA, SLIKA KOJU JAVNOST IMA O ISTOČNOJ NJEMAČKOJ MOGLA BI BITI PRODRMANA DO TEMELJA' Povijesni projekt: 'Želimo otkriti pravu istinu o DDR-u'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2019. u 23:43

Wikipedia

Zaklada Ettersberg, koja se bavi suočavanjem s prošlošću DDR-a, pokrenula je u utorak četverogodišnji projekt tijekom kojeg bi trebalo na temelju iskustava obitelji koje su živjele u Istočnoj Njemačkoj stvoriti povijesno ispravnu sliku o bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

„Sve do danas postoji veliki raskorak između slike DDR-a koja vlada javnim diskursom i individualno doživljene svakodnevice u Istočnoj Njemačkoj“, rekao je direktor zaklade Ettersberg Joerg Ganzemueller povodom pokretanja projekta.

U središtu četverogodišnjeg istraživanja nalaze se ispitivanje među obiteljima i osobama koje su živjele u DDR-u.

„Mnogi koji su živjeli u DDR-u se danas ne pronalaze u javnoj raspravi o ovim vremenima. Njihova iskustva i javna percepcija se često razilaze“, kaže Ganzenmueller, koji je dodao kako bi na kraju ovog projekta ustaljena slika o DDR-u mogla biti „prodrmana do temelja“.

On smatra da se, posebice u devedesetima, nakon ujedinjenja dviju njemačkih država, rasprava o DDR-u vodila u svjetlu iskustava sa zloglasnom tajnom policijom Stasi i državnim bankrotom pred kojim se DDR nalazio.

„Mnogi bivši građani DDR-a međutim kažu da temetiziranje Stasija ne odgovara onome što su oni doživjeli u DDR-u“, kaže povjesničar Ganzenmueller.

U četverogodišnji projekt uključeni su i povjesničari sveučilišta gradova bivšeg DDR-a, Erfurta i Jene, a njemačka vlada projekt podržava s četiri milijuna eura.

Neki njemački političari, posebice članovi stranke Ljevica, koja vuče direktne korijene iz DDR-ove državne socijalističke stranke, često ukazuju na iskrivljenu sliku svakodnevice u DDR-u, koja se često svodi isključivo na teror državnog aparata protiv pojedinca.

Stranka Ljevica je prije nekoliko dana i službeno zatražila preispitivanje rada državne povjereničke (fiducijarne) ustanove koja je nakon pada DDR-a upravljala imovinom ove države.

„Trauma ove ustanove je još uvijek prisutna jer je gospodarska šteta koju je ova državna ustanova učinila u dobroj mjeri zaslužna za gospodarsku zaostalost mnogih dijelova istočne Njemačke i političke frustracije koje proizlaze iz ovog stanja“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica Dietmar Bartch.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo