POMPEO U ANKARI

Nakon pastorova oslobađanja, SAD od Turske želi puštanje bivšega znanstvenika NASA-e

 REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da oslobodi tursko-američkoga državljanina i bivšega znanstvenika NASA-e, među drugim pritvorenicima, nekoliko dana nakon što je Ankara predala američkoga evangeličkog pastora Andrewa Brunsona.

Pompeo je to pitanje pokrenuo na susretu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Ankari, gdje se također sastao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom da razgovara o nestalom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, objavio je State Department.

Khashoggi, koji živi u SAD-u, nestao je za vrijeme posjeta saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada gdje je došao po dokumente za vjenčanje.

"Državni tajnik također je s ministrom vanjskih poslova Cavusogluom razgovarao o nastavku neopravdanog zadržavanja dr. Serkana Golgea i drugih američkih državljana kao i lokalnog osoblja zaposlenoga u američkoj misiji u Turskoj", rekla je glasnogovornica ministarstva Heather Nauert.

Golge je posjetio obitelj u južnoj Turskoj kad je uhićen u gušenju pobune nakon neuspjela pokušaja državnog udara 2016. za koji vlasti okrivljuju pristaše muslimanskog klerika Fethullaha Gulena.

On opovrgava optužbe. Njegova kazna prošli mjesec je smanjena na pet godina.

Turska je pritvorila 160.000 ljudi i otpustila otprilike toliko javnih službenika osumnjičenih za povezanost s državnim udarom, prema uredu UN-a za ljudska prava.

Pastor Brunson, koji je također bio u pritvoru zbog optužbi za terorizam, oslobođen je u petak i vratio se u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04