JAČANJE ZRAČNIH SNAGA

NAKON RUSKE 'DONACIJE' BORBENIH AVIONA, SRBIJA SE DODATNO NAORUŽAVA? Vučić uskoro putuje u Bjelorusiju i kupuje još 7 MiG-ova i moćni raketni sustav

Bjeloruski MiG 29
 Vasily Fedosenko / REUTERS

Prije dva tjedna u Srbiju je stigla "donacija" šest ruskih MiG-ova 29, preciznije četiri jednosjeda MiG 29 proizvedena 1989. i dva dvosjeda proizvedena 1990., odnosno 1991. godine, piše srpski portal za zrakoplovstvo Tango Six.

No, ti zrakoplovi neće biti spremni za operativnu službu najmanje do polovice 2018. godine, a Srbija tek treba ugovoriti njihovu modernizaciju na noviji standard, koja će prema informacijama vlasti koštati između 180 i 230 milijuna dolara, a za koju je upitno može li produžiti vijek ovih zrakoplova dalje od 2030. godine.

I dok se upotreba ruskih zrakoplova tek treba realizirati, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodno već sprema novu akviziciju za zračne i protutračne snage svoje države. Kako piše portal Defense News pozivajući se na agenciju Tanjug, Vučić početkom studenog putuje u službeni posjet u Minsk gdje će se susreti sa svojim bjeloruskim kolegom, Aleksandrom Lukašenkom.

Tijekom tog sastanka Ministarstvo obrane Republike Srbije trebalo bi potpisati ugovor o kupnji 7 bjeloruskih MiG-ova 29 i nekoliko S-300 raketnih sustava. Vrijednost potencijalnog ugovora nije poznata.

- Ponuda je na stolu i bit će objavljena u studenom. Mnogo je povoljnija od one koju smo dobili od Moskve - citira Tanjug neimenovani izvor iz Vlade Srbije.

Ako do ove kupnje zaista dođe Srbija bi u sastavu svojih zračnih snaga za nekoliko godina mogla imati ukupno 17 MiG-ova 29 (4 koja su već u sastavu, 6 stiglih iz Rusije i 7 iz Bjelorusije), dok bi njihov PZO definitivno bio ojačan kupovinom provjerenog S-300 sustava.

No, koliko će to koštati i hoće li do posla s Bjelorusijom zaista doći, tek treba vidjeti. Naime, Srbija nije u bajnoj ekonomskoj situaciji, suočava se demografskim problemom (kao i Hrvatska) i ovakva investicija predstavljala bi nemali udar na džepove građana.

Podsjetimo, i Hrvatska se sprema na obnovu svojeg ratnog zrakoplovstva. Početkom listopada Ministarstvo obrane Republike Hrvatske primilo je četiri ponude za kupnju 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova. Prema informacijama koje su do sada procurile u medije, Grčka je ponudila polovne F-16 Block 30 zrakoplove, Izrael polovne F-16 Barak i Braaket zrakoplove, Švedska nove JAS 39 Gripen C/D, a SAD je navodno ponudio nove F-16 Block 70/72 zrakoplove.

Ako su te informacije točne, nema sumnje da su američki zrakoplovi najbolji, ali i daleko najskuplji te bi Hrvatsku prema procjeni vojnih analitičara koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, potencijalno i više. Nešto jeftiniji bili bi švedski Gripeni, potom izraleski F-16, a najmanje bi koštali grčki F-16 Block 30, no oni su i najstariji među ponuđenim avionima te vjerojatno imaju najmanje preostalih resursa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:58