NE SLAŽU SE S PREDSJEDNIKOM EK

NAKON ŠTO JE JUNCKER PODRŽAO ULAZAK HRVATSKE Njemačka i Austrija protiv brzog širenja schengenske zone: 'Taj koncept nije dobro razmotren!'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.09.2017. u 19:11

REFILE - QUALITY REPEAT European Commission Jean-Claude Juncker is greeted by German Chancellor Angela Merkel as he arrives for the G20 leaders summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RTX3AHVF
REUTERS

Njemačka ne želi da se schengenskoj zoni u bliskoj budućnosti pridruže nove zemlje, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere reagirajući na planove predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Vodeći austrijski političari iz različitih stranka također su izrazili takvo stajalište i odbacili su i Junckerov plan širenja eurozone. U svom godišnjem obraćanju u srijedu, predsjednik Europske komisije predložio je da članicama schengenske zone, područja bez graničnih kontrola, također postanu Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.

Juncker je održao govor samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj i Austriji. De Maiziere je rekao da dijeli Junckerovu viziju, ali da je to "dug put". U Austriji su stranački čelnici postavili pitanje hoće li potencijalne nove članice moći ispuniti ekonomske i sigurnosne zahtjeve za pridruživanje schengenskoj zoni i eurozoni.

"Mislim da taj koncept nije dobro razmotren", rekao je šef austrijskih socijaldemokrata i kancelar Christian Kern za radio Oe1, navevši kao primjer Grčku, koju potresa dužnička kriza i koja je članica eurozone.

"To se ne može dogoditi sve dok se ne ispune kriteriji", kazao je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, čelnik Narodne stranke desnog centra.

Austrijski čelnik ekstremno desne Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache rekao je da se schengenski prostor ne bi smio širiti sve dok vanjske granice EU ne budu odgovarajuće zaštićene.

ELIPSO

Izdvajamo