ISLAND NA NOGAMA

Nakon što je planula afera svih afera 'Panama Papers' pola Reykjavika izašlo na ulice

Gunnlaugsson je osnovao 2007. off-shore tvrtku Wintris u partnerstvu sa Annom Sigurlaug Pálsdóttir, sadašnjom suprugom
 Reuters

Društveni mediji u Islandu bruje bukom i bijesom u traženju ostavke premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona, čije se ime nalazi u "Panamskim papirima", netom objavljenom popisu svjetskih političkih lidera koji su koristili off-shore kompanije za pranje novca.

Dok je oporba u parlamentu tražila glasanje o povjerenju vladi premijera Gunnlaugssona i sazivanje novih izbora, u Reykjaviku se okupilo nepregledno mnoštvo građana u masovnom prosvjedu kakav na Islandu nije viđen od 2009. godine.

Podsjetimo se, Islanđani su od 2008. nizom prosvjeda izrazili nezadovoljstvo zbog načina kako je vlada reagirala na financijsku krizu.

Nove vijesti o spornim financijskim aktivnostima lidera dvije stranke koje čine vladu ponovno su razjarile Islanđane, od kojih je gotovo deset tisuća putem društvenih mreža najavilo dolazak na prosvjed.

Prema dokumentima koji su iscurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, islandski premijer Gunnlaugsson osnovao je 2007. off-shore tvrtku Wintris u partnerstvu sa Annom Sigurlaug Pálsdóttir, sadašnjom suprugom. Gunnlaugsson je posjedovao 50 posto udjela u tvrtki dvije godine, a nakon toga je svoj udjel ustupio sadašnjoj supruzi za jedan dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:45