SUKOB U DONJECKU

NAKON VIŠE OD PET GODINA PRIVODI SE KRAJU JEDINI AKTUALNI RAT U EUROPI? Počelo je povlačenje snaga s obje strane, na pomolu je veliki mirovni summit

 REUTERS

Ukrajinske snage i pobunjenici koje podupire Rusija u subotu su se počeli povlačiti iz sela u spornoj regiji Donjeckog bazena, što je jedna od mjera koje bi mogle utrti put održavanju samita između Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke.

U sukobima ukrajinskih snaga i pobunjenika koje podupire Rusija u toj istočnoj regiji od 2014. ubijeno je više od 13.000 ljudi. Obje su se strane međusobno optuživale za kršenje primirja dogovorenog u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, 2015. godine.

Odnosi između Ukrajine i Rusije pogoršali su se nakon što je Moskva 2014. anektirala Krimski polulotok, nakon čega su uslijedile sankcije Zapada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u travnju je obećao da će se angažirati na prekidu sukoba, a službeni Kijev izvijestio je kako će povlačenje vladinih trupa iz sela Petrivske značiti da su ispunjeni svi potrebni uvjeti za održavanje mirovnog samita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31