TALAČKA DRAMA

NAORUŽANI EKSTREMISTI UPALI U ŠKOLU NA JUGU FILIPINA I OTELI UČENIKE Već peti tjedan vladine snage bore se s islamistima

 REUTERS

Talačka drama koja se odvijala u školi na jugu FIlipina je razriješena, potvrdili su iz vojske, a radikalni islamisti koji su držali unutra zatočene civile su se povukli. U napadu nitko nije ozlijeđen, a policija je izvijestila kako je škola ponovno sigurna.

Ranije je rečeno kako su islamski ekstremisti, pristaše organizacije Islamske države (IS), upali su u srijedu ujutro u školu na jugu Filipina i kako drže nekoliko učenika kao taoce na istom otoku gdje se već peti tjedan vladine snage bore s islamistima.

Policija je u svom priopćenju navela da je tristotinjak naoružanih osoba, među njima pripadnici Islamskih boraca za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u školu u Pigcawayanu u pokrajini Sjeverni Cotabato, na otoku Mindanau, gdje nekoliko učenika drže kao taoce.

Policijski načelnik u Pigcawayanu Realan Mamon u radijskom intervjuu rekao je kako se vojska se još bori s pripadnicima BIFF-a.

"Možemo potvrditi da su zauzeli školu i da su u njoj zatočeni civili. Još utvrđujemo koliko je osoba zatočeno i njihov identitet", rekao je Mamon.

Pigcawayan je 190 km južno od Marawija, gdje ekstremisti BIFF-a zajedno s borcima drugih skupina povezanih s IS-om od 23. svibnja pružaju otpor filipinskoj vojsci.

Filipinsko zrakoplovstvo i kopnene snage počele su u utorak u Marawiju novu ofenzivu na ekstremiste sa zadaćom da, rekao je vojni glasnogovornik, očiste to područje do Ramazanskog bajrama koji se slavi idućeg vikenda, premda nemaju određen krajnji rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47