NASILJE U CRKVI

NAPAD KOJI JE PODIJELIO BEČ Kako je šlampava istraga jedne božićne pljačke podigla na noge desne medije i izazvala lavinu antiimigrantskih komentara

 

Austrijska policija u četvrtak je objavila fotorobot napadača koji je dva dana nakon Božića upao u samostansku crkvu u bečkom okrugu Floridsdorf, opljačkao novac i ozlijedio petoricu svećenika, jednog teško. Policija vjeruje da počinitelj ima 35 godina i da je visok oko 185 centimetara. Odmah su isključili terorizam kao mogući motiv napada.

Objavljivanjem fotorobota vjerojatnog počinitelja europske fizionomije trebala bi se stišati antiimigrantska bura koju je izazvao napad na svećenike 27. prosinca. U crkvu Bezgrešne Djevice Marije ušao je jedan počinitelj, ali nije sigurno je li bio sam ili su u akciji bila dvojica. Nije jasno je li napadač stranac ili nije i koji je motiv napada. Moguće da je bila riječ o pljački, ali policija nije sigurna je li išta ukradeno. Moguće je i da je napadač bio bivša žrtva svećeničkog zlostavljanja, prenose austrijski mediji.

Lavina komentara

Žrtve su u prvom ispitivanju dale različite informacije, pa je među ostalim policija prošli četvrtak objavila da su počinitelji “jedan ili dvojica izbjeglica”. To, kao i informacija da je napadač govorio njemački sa stranim naglaskom, potenciralo je lavinu antiimigrantskih komentara na portalima i društvenim mrežama.

I ozbiljni bečki Der Standard objavio je dan nakon napada da je napadač govorio njemački sa stranim naglaskom, no službene potvrde za to nema. Način govora napadača policija nije spomenula u četvrtak pri objavi fotorobota. Još prošli tjedan, dan nakon napada, bečka policija povukla je izjavu da je riječ o jednom ili dvojici izbjeglica, piše Der Standard. Glasnogovornik policije Patrick Maierhofer za zbrku je okrivio svećenike koji su davali različite izjave.

No, za zbrku je definitivno najodgovornija policija koja do danas niti je ispitala sve žrtve niti uzela sve dokaze s lica mjesta, a nije napravljen ni puni popis ukradenih stvari. Od petorice ozlijeđenih, u bolnici je u četvrtak bio još jedan fratar pa je to objašnjenje zašto nije ispitan. Ispostavilo se da je uzimanje tragova jako zahtjevno, opravdavaju se policajci.

Policija je objavila fotorobot napadača nadajući se da će joj građani pomoći

Što se zna o napadu? Da je napadač u četvrtak 27. prosinca oko 13.30 ušao u crkvu u Anton-Böck-Gasse u Strebersdorfu u 21. bečkom Bezirku Floridsdorf. U crkvi Marie Immaculate zatekao je 68-godišnjeg redovnika i teško ga ozlijedio. Slomljena mu je ruka i ima ozljedu glave. Poslije su došla još četvorica pa je i njih udario. S pištoljem u ruci naredio im je da legnu na pod i vezao ih konopcem, dijelom odjeće i kabelom. Šestog fratra vezao je u uredu. Glasnogovornik policije Harald Sörös rekao je da je iz crkvenog sefa ukraden pištolj kalibra 9 mm, kojim je napadač vjerojatno prijetio svećenicima. Ukupno je šest redovnika među žrtvama napada, pri čemu ih je pet ozlijeđeno.

Kontradiktornosti

Čitava priča puna je kontradikcija, nejasnoća i informacija koje se međusobno isključuju. Dan nakon zlodjela glasnogovornik policije rekao je da je nejasno je li išta ukradeno. “To može biti jedan klasični pljačkaški delikt, ali i delikt povezan s mogućim prijašnjim odnosom žrtve i počinitelja”, rekao je što bi značilo da je počinitelj moguća žrtva svećeničkog zlostavljanja.

Priča je brzo postala hit u desnim medijima. Kod nas ju je objavio portal narod.hr. “U Beču su 27. prosinca 2018., na blagdan Sv. Ivana, brutalno napadnuta petorica katoličkih svećenika, redovnika u crkvi Maria Immaculata”, prenijeli su u priopćenju Građanske Inicijative - Ivo Pilar. “Napadači su ih zatočili, vezali i tukli. Jednog od njih, 68-godišnjeg redovnika, udarili su željeznom šipkom po glavi te je zadobio ozljede glave opasne po život.

Napadači su komunicirali izrazito lošim njemačkim jezikom sa snažnim stranim naglaskom. Jesu li taj podatak i Marakeška deklaracija razlozi da nacionalna i javna medijska kuća HRT počne selektivno cijeniti ljudske živote i religijske vrijednosti, pa napad na katolike postaje vijest koja se jednostavno prešuti?” napali su HRT zašto nije prenio vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:03