KAOS U AFGANISTANU

NAPAD NA MINISTARSTVO OBRANE U KABULU Nakon snažne eksplozije u kojoj je ozlijeđeno najmanje 65 osoba uslijedila pucnjava

 Mohammad Ismail / REUTERS

Afganistanske snage sigurnosti sukobile su se u ponedjeljak s naoružanim napadačima koji su upali u zgradu u Kabulu, nakon što je odjeknula eksplozija kamiona bombe u blizini ministarstva obrane u vrijeme jutarnje prometne gužve pri čemu je ozlijeđeno najmanje 65 ljudi, priopćile su vlasti.

Najmanje tri naoružana napadača ušla su u zgradu pokraj ministarstva obrane nakon što je došlo do eksplozije u blizini odjela za inženjerstvo i logistiku, rekao je vladin dužnosnik. "Naoružani napadači ušli su u zgradu i sukobili se se s afganistanskim snagama nakon snažne eksplozije", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi.

Najmanje 65 ljudi, među njima i devetero djece, prevezeno je u bolnicu, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Wahidula Majar. Nema informacija o smrtnim slučajevima.

Iznad grada se uzdigao veliki oblak dima, a svjedoci su za Reuters rekli da se zbog siline eksplozije zatresla poslovnu zgrada, dok je zrak parala sporadična pucnjava te zvuk sirene hitne pomoći.

Na tom području se nalaze zgrade vojske i vlade te Afganistanski nogometni savez čiji je glasnogovornik Šafi Šadab rekao da je njihov čelnik Jusuf Kargar među ozlijeđenima.

Talibanski militanti preuzeli su odgovornost za eksploziju.

"Meta je bilo tehničko postrojenje ministarstva obrane", rekao je talibanski dužnosnik u priopćenju.

Do napada je došlo nakon što je američki specijalni izaslanik za Afganistan Zalmaj Kalilzad održao sedmi krug mirovnih pregovora s talibanskom islamističkom skupinom u Kataru s ciljem okončanja 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Mirovni pregovori usredotočili su se na četiri pitanja - protuterorizam, povlačenje stranih trupa, dijalog unutar Afganistana te sveobuhvatni prekid vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16