BEZ DLAKE NA JEZIKU

NAPAD NA SLOBODU GOVORA Dodik nazvao OESS, SAD i EU "drekavcima"

Dodik je napao međunarodnu zajednicu zbog kritike novog zakona o javnom redu i miru kojim se uvode sankcije za izražavanje stajališta na internetu
Milorad Dodik
 Tomislav Krišto / CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je u petak "drekavcima" sve one koji su kritizirali novi zakon o javnom redu i miru, što ga je dan ranije usvojio entitetski parlament i kojim se po prvi puta uvode sankcije za izražavanje stajališta na internetu.

"Postoji nekoliko 'drekavaca' koji se pokušavaju predstaviti kao neko udruženje i forsiraju priču o tom zakonu. Nikakvog ograničenja slobode govora nema, ali se mora znati da se ne može zloupotrijebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

SMRT SLOBODE GOVORA 'Tko na internetu ne bude pristojan, platit će, a možda ode i u zatvor'

'JAKO BI SE RADOVAO DA REPUBLIKA SRPSKA IZAĐE NA MORE' Dodik polemizira o granici

Novi zakon o javnom redu i miru u RS, kojim je internet proglašen "javnim mjestom" te je predviđeno kažnjavanje istupa za koje policija naknadno ocijeni da su doveli do ugrožavanja javnog reda i mira, uz sve oporbene stranke u Republici Srpskoj oštro su kritizirale i novinarske udruge, Helsinški komitet za ljudska prava RS, posebna predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, veleposlanstvo SAD u BiH i delegacija Europske unije u toj zemlji.

"Razočarana sam time što je toliko mnogo domaćih i međunarodnih izraza zabrinutosti jednostavno ignorirano. Ovaj novi zakon utire put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu", upozorila je Mijatović u izjavi koja je po usvajanju kontroverznog zakona objavljena iz sjedišta OESS-a u Beču.

Iz delegacije EU u Sarajevu ocijenili su kako su definicije sadržane u odredbama zakona o javnom redu i miru RS i dalje nejasne i ostavljaju previše prostora za proizvoljnu provedbu.

"Pozorno ćemo pratiti razvoj događaja u vezi sa zakonom. Sloboda izražavanja i sloboda medija su pitanja koja se redovito prate u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena te ocjenjuju u godišnjem izvješću o napretku koji objavljuje Europska komisija", istaknuli su iz delegacije EU u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43