SCENE UŽASA U AUSTRALIJI

TERORISTIČKI NAPAD U MELBOURNEU Policija ubila čovjeka koji je nožem izbo ljude! Procurio dramatični video, pogledajte kako je nasrnuo na policajce

Jedna je osoba poginula, a više je ranjeno nožem u petak u središtu Melbournea.
Napadač je nožem nasrnuo na policiju u Melbourneu
 Twitter, screenshot ABC Melbourne

Australska je policija priopćila da je napadač kojeg su jutros upucali u Melbourneu umro. Policija ga je ustrijelila u prsa nakon što se automobilom zabio u trgovinu u šoping ulici i nožem izbo nekoliko osoba. Preminuo je u bolnici oko pola sata nakon dolaska.

Policija je potvrdila i da napad ipak tretiraju kao terorizam. "Odsad događaj tretiramo kao teroristički čin", izjavio je Graham Ashton, šef policije države Victoria, na jugu Australije. Iako nisu otkrili identitet napadača, rekli su tek da je otprije bio poznat policiji i obavještajnim službama.

Osim što se znalo za njegovu povezanost s teroristima, napadač je policiji poznat i po drogi, pljačkama i prometnim prekršajima. Stanovao je u sjeverozapadnom predgrađu Melbournea, a u Australiju je stigao iz Somalije 1990-ih. Još nije poznat motiv njegovog napada, a zna se da je u automobilu imao plinske boce slične onima za roštilj.

Iako se na društvenim mrežama pojavila informacija da je tijekom napada vikao 'Allahu Akbar', policija je to demantirala. Demantirali su i informaciju da je pokušavao svojim žrtvama odrubiti glave, iako je jedna osoba pretrpjela teške ozljede glave.

Dvije su osobe još uvijek u bolnici, no njihove ozljede vjerojatno nisu opasne po život. Sve tri osobe koje su ranjene, uključujući i jednu osobu koja je preminula od posljedica ranjavanja, su muškarci.

Podsjetimo, nakon što se napadač automobilom zabio u trgovini u ulici Bourke u Melbourneu u Australiji, izašao je iz automobila i počeo nožem bosti ljude.

Svjedoci kažu da se automobilom zabio u trgovinu, nakon čega se čula eksplozija i auto se zapalio, a napadač je nožem počeo bosti ljude i opirao se policiji, pokušavajući i njih izbosti čim su izašli iz automobila kako bi se obračunali sn njim.

Policija je potvrdila da je jedna osoba preminula na licu mjesta, a još su dvije u bolnici. Policija je napadača upucala u prsa, nakon čega je prevezen u bolnicu u kritičnom stanju, no preminuo je nedugo nakon toga.

Na jednoj od snimki s mjesta događaja vidi se kako muškarac napada policajce koji ga pokušavaju svladati.

Policija je najprije pozvana zbog dojave o požaru na jednom automobilu.

Policija je građanima poručila da izbjegavaju područje na kojem se incident dogodio, a okolne su ulice zatvorene za promet i tako će biti još neko vrijeme, dok istraga traje.

Policemen block members of the public from walking towards the Bourke Street mall in central Melbourne, Australia, November 9, 2018. REUTERS/Sonali Paul
Sonali Paul / REUTERS

Policemen block members of the public from walking towards the Bourke Street mall in central Melbourne, Australia, November 9, 2018. REUTERS/Sonali Paul
Sonali Paul / REUTERS

Svjedoci koji rade u ulici Bourke u kojoj se sve dogodilo, rekli su za australski Guardian da su čuli jednu snažnu eksploziju, nakon čega se vidio veliki požar.

Na snimci nadzornih kamera se vidjelo kako je muškarac pružao otpor policiji i borio se s dvojicom policajaca prije nego što su ga upucali. Pokušao ih je izbosti, a dvojica građana su policiji pomogli svladati napadača.

Križanje na kojem se sve dogodilo nalazi se u blizini šoping ulice, pa se tamo okupilo stotine turista i prolaznika, a deseci policijskih automobila su na licu mjesta, javlja Guardian.

'Ljudi kažu da su vidjeli nekoga s nožem. Kad sam pogledala, vidjela sam da se muškarac bori s policijom, ali odavde nisam vidjela što se točno događa. Nedugo nakon toga, čula sam pucanj, a onda je došla hrpa policije i hitna pomoć', ispričala je jedna svjedokinja koja se našla na mjestu događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:42