'POLITIČKI MOTIVIRAN NAPAD'

NAPADAČI PALICAMA PRETUKLI ZASTUPNIKA KRAJNJE DESNE ALTERNAIVE ZA NJEMAČKU Pretukli su ga gotovo na smrt, AfD za napad krivi antifašističke aktiviste

 
Frank Magnitz
 AFD/Handout / REUTERS

Napadači s drvenim palicama pretukli su u ponedjeljak u Bremenu na sjeveru Njemačke do nesvijesti zastupnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

AfD je za napad, koji se dogodio u ponedjeljak poslijepodne u središtu grada, okrivio antifašističke aktiviste, ocijenivši da je riječ o pokušaju ubojstva Franka Magnitza (66).

Jedan od nacionalnih vođa AfD-a, Joerg Meuthen, optužio je napadače da su Magnitza "pretukli gotovo na smrt" i kazao da je time "potresen".

AfD optužuje ljevičarske stranke da su neizravno odgovorne za napad svojim kritikama krajnje desnice i odbijanjem da dovoljno jasno osude radikalne i nasilne pokrete krajnje ljevice.

Stranka je na Twitteru objavila fotografiju Magnitza na bolničkom krevetu s velikom ranom na čelu i natučenim lijevim okom. U bolnici mora ostati cijeli tjedan.

UPOZORENJE! FOTOGRAFIJA JE UZNEMIRUJUĆEG KARAKTERA

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH   A handout picture made available on January 8, 2019 shows an injured far-right Alternative for Germany (AfD) party member Frank Magnitz after he was attacked by unknown assailants in the northern city of Bremen, Germany, January 7, 2019. Picture taken January 7, 2019. AFD/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES   TEMPLATE OUT
AFD/Handout / REUTERS
Frank Magnitz

Napala su ga trojica napadača.

Policija smatra da je napad bio politički motiviran.

Političari s cijelog političkog spektra osudili su napad i zatražili od policije da odgovorne privede pravdi.

"Ta brutalna agresija ... mora biti odlučno osuđena. Nadajmo se da će policija ubrzo uhvatiti krivce", komentirao je na Twitteru glasnogovornik njemačke kancelarke i vlade Steffen Seibert.

Predsjednica socijaldemokrata Andrea Nahles komentirala je: "AfD je politički protivnik i protivi se našem tolerantnom i mirnom društvu. Ali tko god se bori protiv te stranke i njezinih predstavnika nasiljem izdaje te vrijednosti."

"Nema opravdanja za nasilje čak i protiv AfD-a", poručio je na Twitteru Cem Ozdemir, zastupnik Zelenih. "Ako se borite protiv mržnje mržnjom, dopuštate mržnji da prevlada."

Policija u Saskoj objavila je prošli tjedan nakon eksplozije u uredu AfD-a da je poraslo nasilje protiv te stranke i da je većina incidenata vandalizam.

U vezi s eksplozijom u uredu AfD-a u Doebelnu privedena su trojica sumnjivaca. Ured je zapaljen i oštećena su vozila i obližnje zgrade. Žrtava nije bilo.

Od sredine prosinca širom zemlje izvedeno je najmanje osam napada na urede AfD-a, objavila je televizijska kuća ARD.

AfD je u rujnu 2017. postao najjača oporbena stranka u Bundestagu, nasuprot Merkelinoj vladi konzervativaca i socijaldemokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12