POVEĆANE MJERE SIGURNOSTI

NAPADAČIMA U JERSEYJU META BIO ŽIDOVSKI DUĆAN Gradonačelnik: 'Razvijajući obrazac nasilnog antisemitizma sad se pretvorio u krizu za našu naciju'

 
 CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Njujorška policija stavljena je u stanje visoke pripravnosti kako bi se zaštitile židovske četvrti nakon višesatne pucnjave oko košer prodavaonice u Jerseyju u kojoj je ubijeno šestero ljudi, objavile su vlasti.

Policijska razmjena vatre s dvojicom naoružanih muškaraca izbila je u utorak nakon podneva u Jerseyju, drugom najvećem gradu u New Jerseyju.

Među šestero mrtvih su tri civila, jedan policajac i oba napadača, pojasnile su vlasti.

Policija u Jerseyju inicijalno je izvijestila da motiv napadača nije poznat, ali gradonačelnik Steven Fulop istaknuo je da je dvojici napadača meta očito bio židovski košer supermarket koji se nalazi kod obale rijeke Hudson, preko puta newyorškog Manhattana.

- Temeljeno na našoj inicijalnoj istrazi, sad vjerujemo da su napadači ciljali upravo lokaciju koju su napali - rekao je Fulop u tvitu.

- Zbog povećanog opreza zajednica bi mogla vidjeti dodatne policijske snage u narednim danima/tjednima - napisao je Fulop, dodajući da u ovom trenutku ne postoji nikakva naznaka neke buduće prijetnje.

Policijski detektiv ubijen je kod groblja gdje je pokušavao zaustaviti osumnjičene, koji su zatim pobjegli prema obližnjem supermarketu.

Policija navodi da su tri civila najvjerojatnije ubili napadači, koji su se dovezli do trgovine u ukradenom kamionetu i uzeli taoce. Kriza je trajala satima dok su se naoružani napadači odbijali predati. "Oni su se puna četiri sata brzo kretali, unutar i oko trgovine", policijski dužnosnik Michael Kelly.

Lokalni mediji javili su da se pucnjava dogodila kod JC Kosher Supermarketa. Sve škole u New Jerseyju bile su privremeno zatvorene.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio napisao je na Twitteru da je stavio policiju u stanje pojačane pripravnosti, iako ne postoji određena specifična prijetnja u gradu. U noći na srijedu njujorška policija "raspoređena je kako bi zaštitila ključne lokacije židovske zajednice. Sutra (u četvrtak) objavit ćemo dodatne mjere", rekao je.

- Ovo na tragičan način potvrđuje da se razvijajući obrazac nasilnog antisemitizma sad pretvorio u krizu za našu naciju. I sad je ta prijetnja došla do praga New Yorka - naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:53