KONTROVERZNI NADBISKUP

NAPAO JE PAPU I ZATRAŽIO NJEGOVU OSTAVKU, A SAD SE KRIJE NA NEPOZNATOJ LOKACIJI 'Tužno je što Franjo laže svijetu kako bi prikrio svoja zlodjela'

 
Carlo Maria Viganò, Theodore McCarrick, papa Franjo
 REUTERS

Nadbiskup Carlo Maria Viganò u rekordnom roku postao je jedna od najkontroverznijih ličnosti u modernoj povijesti Katoličke crkve, nakon čega je misteriozno nestao. Umirovljeni ambasador Vatikana u Washingtonu prošlog je ljeta napisao bombastično pismo u kojem je pozvao papu Franju da naspusti svju funkciju zbog toleriranja seksualnih zlostavljanja u crkvi. Nakon što je to pismo objavio, Vignano je isključio telefon, rekao prijateljima da nestaje i ostavio crkvi da sređuje stvari koje je u pismu spomenuo.

Devet mjeseci kasnije, u svojem prvom intervjuu nakon toga, Vignano i dalje ne želi otkriti gdje se nalazi. No, sudeći prema njegovim komentarima, čak i dok se skriva, zadržao je svoju ulogu najgorljivijeg kritičara pape Franje.

Tijekom dva mjeseca se Vignano putem e-maila dopisivao s novinarima The Washington Posta. Odgovorio im je na 40-ak pitanja. Istaknuo je da je 'neizmjerno tužno' to što papa Franjo 'laže cijelom svijetu kako bi prikrio svoja zlodjela'.

Iz Vatikana nisu reagirali na njegove riječi niti su htjeli poslati službeni komentar, no papa je prošlog mjeseca prvi put odgovorio na Vignanovo pismo. Rekao je da nije znao ništa o zlodjelima tadašnjeg kardinala Theodorea McCarricka te da se ne sjeća da ga je Vignano upozorio na njega još 2013. godine. Naime, Vigano tvrdi da je rekao papi da je McCarrick 'pokvario generacije katoličkih studenata i svećenika'.

'Kako bi itko, a posebice papa, mogao takvo što zaboraviti', napisao je Vignano za The Washington Post.

McCarrick je smijenjen u veljači nakon što su optužbe isplivale u javnost, a Vatikan ga proglasio krivim za zlodjela nad maloljetnicima, ali i odraslim osobama.

FILE PHOTO: U.S. Cardinal Theodore Edgar McCarrick arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican March 4, 2013. Picture taken March 4, 2013.      REUTERS/Max Rossi/File Photo
Max Rossi / REUTERS
Theodore Edgar McCarrick

Vignano je za The Washington Post iznio detalje i crkvi, no odbio se naći s novinarima uživo. Napisao im je da je iznimno pažljiv oko toga gdje se kreće i što govori, te im je odbio reći gdje sada živi.

Napisao je i da ga Katolička crkva nije kontaktirala nakon njegovih optužbi. Sebe je opisao kao starog čovjeka koji će uskoro pred sud Boga.

Vignano je svoje pismo objavio dvije godine nakon umirovljenja, objasnivši da bi ga daljnja šutnja učinila suučesnikom zlostavljanja, a žrtava bi bilo još više.

Iako se usredotočio na slučaj McCarrick, to je postalo obilježje za širu borbu protiv unutarnjih problema u crkvi, zlostavljanja i homoseksualnosti u crkvi, a postavilo je i pitanje o tome vodi li Papa Franjo Crkvu u pravom smjeru.

Vigano je prošle godine tvrdio da su i papa Benedikt XVI i Franjo znali za McCarrickove prekršaje, ali je rekao da je bivši poglavar pokušao poduzeti neke disciplinske mjere, dok je Franjo sve ignorirao. Pisma koja je prošlog mjeseca otkrio bivši McCarrickov asistent potvrdila su Vignanove tvrdnje o tome da je Vatikan bivšem kardinalu rekao da se povuče još dok je na čelu crkve bio Benedikt. McCarrick je ignorirao ta naređenja, no nije sasvim jasno je li Franjo znao za sankcije 2013. godine, kad je postao papa.

Vignano je rekao i da će istina jednom sigurno izaći na vidjelo i dodao da Franjo prikrive i druge slične slučajeve.

Pope Francis speaks during the meeting with children, who were affected by the collapse of the Genoa bridge and floods in Sardinia in 2018 participating in the
Remo Casilli / REUTERS
Papa Franjo

Vignano je prije ovog otkrića često posjećivao crkvene konferencije i događaje protiv pobačaja, no sada se nigdje ne pojavljuje. U kontaktu je samo s nekima, i to pod vlastitim uvjetima. Ljude s kojima kontaktira naziva putem Skypeam. no s računa koji ne sadrži njegovo ime.

Mnogi u katoličkom svijetu smatraju da Vigano nema kredibilitet niti da je zainteresiran da zaustavi seksualna zlostavljanja. Oni kažu da dokumenti pokazuju da je on pokušao poništiti istragu nadbiskupa iz Minesotte optuženog za prekršaje, što Vigano poriče. Također se tvrdi i da je Viganov pravi cilj da oslabi papu Franju, umjesto da pomogne crkvi.

Vignano je bio kontorverzna ličnost unutar Crkve čak i prije ovih javnih kritika pape Franje. Kao ambasador u Washingtonu bio je na meti kritika zbog organiziranja sastanka pape Franje i Kima Davisa, službenika koji je odbijao istospolnom paru iz Kentuckyja izdati dozvolu za brak. Vignano je bio i jedan od starijih svećenikakoji su primili novac od Michaela J. Bransfielda, biskupa iz Zapadne Virginije koji je bio optužen u koruptivnom skandalu. Vignano tvrdi da su mu rekli da će biti problema ako odbije taj novac, pa ga je on donirao u humanitarne svrhe.

Kada je riječ o slučaju McCarrick, Vatikan je u listopadu obećao da će provesti temeljitu istragu o tome i otkriti tko je što znao, no od tada nije bilo nikakvih rezultata, a iz crkve su priiopćili tek da je istraga u tijeku.

'Rezultat istrage bit će katastrofalan za trenutno papinstvo', napisao je Vignano i dodao da bi takva istraga mogla naštetiti i Franjinim prethodnicima, Benediktu i Ivanu Pavlu 2. Ipak, istinu treba tražiti, kaže Vignano.

Italy, Rome - April 2016.Monsignor Carlo Maria Vigano', Image: 387219178, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Carlo Maria Vigano

'Benedikt XVI i Ivan Pavao II su ljudska bića i moguće je da su griješili. Ako je tako, mi želimo znati za to. Svi možemo da nešto naučitiiz naših grešaka', rekao je, no nije direktno odgovorio na pitanje o tome ima li i dokumente koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

'Još nije vrijeme za objavu takvih dokumenata', rekao je i pozvao Vatikan da objavi dokumente, pod uvjetom da ih već nisu uništili.

Vigano je, među ostalim, rekao i da 'gay mafija' među biskupima sabotira sve napore za reformu kako bi se zaštitila. Ostavio je papi otvorenu mogućnost da se pokaje i naveo da on ne bi trebao biti poglavar crkve 'ako odbija priznati svoje greške te ako zatraži oproštaj'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:18