TAKTIČKE PROVOKACIJE

NAPETI OBRAČUN NA NEBU Američki lovci presreli ruske MiG-ove i bombardere nad Aljaskom!

Od početka krize u Ukrajini dramatično je skočio broj doleta ruskih zrakoplova na granice zračnih prostora članica NATO-a

Ruski borbeni zrakoplovi još su jednom ovog tjedna doletjeli do samog ruba američkog i kanadskog suverenog zračnog prostora. Kako prenosi CNN, dva su američka borbena zrakoplova F-22 Raptor u četvrtak u blizini Aljaske zatekla skupinu ruskih aviona u kojoj su se nalazila dva Iljušina Il-78, koji služe za opskrbu borbenih zrakoplova gorivom te dva Miga-31 i još dva bombardera Tupoljev TU-95, poznatih pod imenom “medvjed”. Oni su, kako je izvijestilo američko zrakoplovno zapovjedništvo, doletjeli svega 55 nautičkih milja od obala Aljaske, a nakon što su ih presreli američki zrakoplovi okrenuli su se i u pravilnoj formaciji udaljili od američke obale.

Dobra kupnja

Inače, Aljaska je bila dio carske Rusije od koje ih je 1867. godine kupio SAD za 7,2 milijuna dolara da bi nakon toga na tom geografski izdvojenom dijelu države prvo pronašli zlato, a kasnije i naftu. Inače, samo dan ranije i kanadski su borbeni zrakoplovi zatekli dva ruska bombardera “medvjeda” u blizini svojih obala. Američki izvori ističu kako je moguće da su ruski zrakoplovi bili u spornoj misiji zbog dolaska ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka prvo u Kanadu, a zatim u SAD. U Washingtonu se Porošenko obratio i američkom Kongresu, a najavljeno je da će dobiti i oko 50 milijuna dolara za opremanje vojske.

Žalbe iz Skandinavije

Od početka ukrajinske krize brojne zemlje članice NATO-a izvještavale su o ruskim borbenim zrakoplovima na svojim granicama. Takvi se potezi tumače nastojanjem Moskve da pokaže snagu svog zrakoplovstva. Naime, ruski borbeni zrakoplovi se u svim ovim slučajevima drže međunarodno određenih granica koje ne prelaze, ali se ne najavljuju, a pojava naoružanih bombardera velikog doleta zabrinjava svaku od zemalja. Posebno zato što se Moskva ni za jedan od navedenih slučajeva, a zabilježilli su ih u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, nije ispričala.

Pokazivanje snage

Prema informacijama iz američkih izvora, u proteklih pet godina je zabilježeno 50 doleta ruskih zrakoplova u zonu u kojoj se mogu smatrati prijetnjom SAD-u i Kanadi.

Riječ je o klasičnom modelu ispitivanja reakcije i pokazivanja vlastite snage kakav se koristio u hladnom ratu. Tada bi se zrakoplovima dolazilo do same granice suvereniteta i time davalo do znanja da ta strana ima mogućnost iz zraka borbeno djelovati prema protivniku, uključujući tu i nuklearno naoružanje.

Duga povijest incidenata

- 1960: Sovjeti ruše američki špijunski zrakoplov U-2

- 1962: kubanska kriza, Sovjeti žele na Kubi postaviti rakete

- 1983: Sovjeti ruše južnokorejski putnički zrakoplov sa 269 putnika

- 2014: zbog Ukrajine znatno je povećan broj doleta ruskih zrakoplova do granica članica NATO-a

Izdvajamo